♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Stitchers : Anılara İlmek

Ailecek izlenen eğlencelik dizilerin kanalı ABC Family’nin Haziran yenisi “Stitchers” diğer dizilerinde olduğu gibi yine gençlerden oluşan kadrosuyla bilim kurgu ve polisiyeyi bir araya getirerek katillerin peşine düşüyor. 2 Haziran’da başlayan “Stitchers” az dizili yaz sezonunda Salı akşamlarının alternatif eğlenceliği olarak sürüyor.

Kanalın pilot bölümünün prömiyerini web sitesi üzerinden yaparak ilgi çekmeye çalıştığı dizinin yaratıcısı Jeff Schechter. İlk senaryosu “Bloodsport 2” olan Schechter, sonrasında aile filmlerine kaymış ve 1998’den bu yana türün yapımcısını memnun eden ismi. Dizi konusunda pek şansı tutan bir isim değil. Denemeleri hep sonuçsuz kalırken, “Transporter: The Series”in iki bölümüne katkı vermek dışında başarılı bir işin künyesinde adını görmek de zor. 2013 yapımı “Exploding Sun” ve “The Hunters”a bakılırsa daha önce izlenmişlik havası veren işlerle klişe işler çıkarıyor. Zaten ABC Family’de her saniyesinden yaratıcılık fışkıran bir dizi izlemeyi de kimse beklemiyor. Oyuncu kadrosu bir iki tanıdık sima dışında yeni isimlerden oluşan dizinin yıldızı modellikten oyunculuğa geçiş yapan Emma Ishta… 1991 doğumlu genç Avustralyalı çağın sevdiği androidvari ifadesiz yüzüyle dikkat çekiyor. Konuk oyuncu olarak attığı ısınma turlarından sonra tam kendisine göre bir rolü kapmış. “The Carrie Diaries”in Seth’i Kyle Harris, “Warehouse 13”ün Claudia’sı Allison Scagliotti, Ritesh Rajan, “Eureka”nın Allison’ı Salli Richardson-Whitfield ve Damon Dayoub da ona eşlik edenler. 

Gelelim dizinin konusuna… Kirsten’le tanışıyoruz… Kendisini büyüten adamın ölümüyle sarsılan kızımız bir yandan bunun intihar süsü verilmiş bir cinayet olduğunu düşünerek araştırmaya girişirken diğer yandan ev arkadaşıyla dönem ödevi krizi yaşıyor. Polise karşı tavrı da hayli sinirli ve çemkirmeli olunca kendisini uzun süredir takip ettiklerini söyleyen bir birim harekete geçerek aralarına katılma teklifini getiriyor. Kızımız displazi hastası olarak doğrucu davut ve empati yoksunu… Ciddi suçları araştıran ve adı dizide geçmeyen bir federal birim için hissiyatsızlığıyla tam anlamıyla biçilmiş kaftan olan Kirsten teklifi bir deneyelim de görelim kabilinden kabul edince olaylar da başlıyor. Bir çin lokantasının metrelerce aşağıda kurulmuş binaya girdiğimizde “ilmekçiler”le tanışıyoruz. Cesetlerin beynine bağlanarak anılarını aktaran bir cihaz yapılmış ve bu yolla cinayetleri çözüyorlar. Ceset şeffaf bir tankta, Kirsten su dolu bir tankta beyinler senkronize ediliyor ve belli başlı kurallara bağlı olarak anıların arasında dolaşıyor. Her bölüm bir cinayeti çözmekle olmaz elbette, sezona yayılan bir iki de yan öykümüz var. Kirsten’den önce ilmeklenen kızın komada olması, Kirsten’in ailevi geçmişi, birimin başındaki Maggie’nin bildiği ama söylemediği şeyler, Cameron’ın genç yaşına rağmen taşıdığı ameliyat izi ve korkuları sezon boyunca azar azar işlenerek büyük resmi tamamlamak üzere hikayenin parçaları…

İlmekleme meselesine “Fringe” dizisinden aşinayız. Daha ciddi bir bilim kurgu olduğu için haliyle inandırıcı bir yöntemdi ama Schechter daha hafif bir şekilde daha çok şova yönelik olarak işliyor. Genç dâhilerden oluşan bir ekiple dolu odada hiç inandırıcı olmamasına şaşırmamak lazım… Kirsten’in özel giysisinin absürtlüğü ve ilmekle anlarında ekiple diyalogları gibi detaylar da çok kötü tercihler. Ana konunun defalarca işlendiği de malum. Hayaletlerle iletişim kurabilen kadınlar, medyumlar derken son olarak “iZombie”de de benzer bir işleyiş söz konusu. Onda da kahramanımız anılara dahil oluyor ama bunun için ilmeklenmesine gerek yok, maktülün beynini yemesi yeterli. Yaratıcılık hataları dışında “Stitchers”ın birde kendini fazlaca ciddiye alma sorunu mevcut. Biraz espriye, konuyu hafifletecek ikili çatışmalara ihtiyacı var. Onun yerine daha ilk bölümlerden gönül ilişkilerine meyletmeyi tercih etmek de yine bir başka hata. 

Şimdilik dört bölümü geride bırakan ve anlaşılan her bölümde bir cinayeti çözerken bir iki soruyu sezon finaline kadar işleyecek olan “Stitchers”, sıradan bir ABC Family eğlenceliği olmayı bile başaramayan kötü ve gereksiz bir dizi. Yaz sezonunun en kötülerinden biri…


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template