♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Aileler, Öğretmenler ve Çocuk Psikiyatrisi Uzmanları İçin Başucu Kitabı : Çocuklarda Dürtüsellik

Aile şöyle diyor: “Daha karnımdayken bile kıpır kıpırdı.”, “Televizyon izlerken bile amuda kalkar, taklalar atar.”, “Bu çocuğun freni yok!”, “Kaç yaşına geldi hâlâ söz kesmemeyi öğrenemedi.”, “Düşünmeden hareket ediyor.”, “Çok sabırsız, istekleri hemen olsun istiyor.”, “Onun yüzünden komşulara rezil olduk.”

Öğretmeni şöyle diyor: “Dersi dinleyemiyor, etrafıyla çok ilgileniyor.”, “Derste dalıp gidiyor.”, “Başladığı işi bitiremiyor.”, “Tahtada yazılanları tam olarak defterine geçiremiyor.”, “Öğrendiklerini çabuk unutuyor.”, “Soruları sonuna kadar okumadan yanıtlıyor.”

O ise şöyle diyor: “İçimde bir motor var ve durmuyor.”, “Kafamdaki düşünceler o kadar hızlı ki durduramıyorum ve çok yoruluyorum.”, “Pişmanım ama elimde değil.”, “Kendimi kendimden koruyamıyorum.”, “Kimse beni sevmiyor.”, “Hiç arkadaşım yok.”, “Beni kimse oyuna almıyor.”, “Elimde değil.”, “Çok çalıştım ama sınavda yapamadım.”, “Ben aptal mıyım?”

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsellik olarak isimlendirilen üç temel belirti kümesinden oluşan nörogelişimsel bir bozukluktur. Çocukluk çağının iyi tanımlanmış ve en önemli psikiyatrik sorunlarının başında gelir. DEHB, yaşam boyu devam eden bir bozukluktur. Aile, öncelikle çocuğunda DEHB’nin varlığını kabul etmeli ve çocuğun davranışlarını yönlendirirken bu durumu mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. DEHB, çocukluk döneminde başlar, ergenlik ve erişkinlik dönemlerinde ise belirtiler azalsa da devam eder.

DEHB, çocuğun yaşam kalitesini belirleyen, birçok alanda işlev kaybı ile seyreden bir bozukluktur. DEHB’li çocuklar davranışsal, bilişsel, sosyal ve duygusal alanda birçok sorun yaşarlar. Oyunların kurallarına uymada zorlanmaları, sıralarını bekleyememeleri, hep kendi dedikleri olsun diye tutturmaları nedeniyle arkadaş ilişkileri bozulur. Sorumluluklarını yerine getirememeleri, günlük rutinleri takip etmedeki güçlükleri ve organize olamamaları nedeniyle ev içinde sürekli çatışma alanları oluşur. Dersleri yeterince takip edememeleri, ödevlerindeki eksiklikler, düzenli ders çalışma alışkanlığı edinememeleri nedeniyle okulda öğretmenleri ile sorunlar yaşarlar. Sonuçta yaşantılarının birçok alanını etkileyen bu soruna anne babalar, öğretmenler, arkadaşlar ve çevrelerindeki birçok kişi dâhil olur. Tıbbi bir bozukluğun sosyal bir soruna yol açması durumu söz konusudur. Bu nedenlerle DEHB’nin çocuğun biyolojisi ve kimyası ile ilgili bir bozukluk olduğunun çevresi tarafından anlaşılması ve kabul edilmesi zordur. 

Çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanları Prof. Dr. Mücahit Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül, bu kitapta dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu sebepleri, sonuçları, tedavi imkânları ve hukuki boyutuyla, kısacası her yönüyle ele alıyor.

Beş bölümden oluşan kitap, “Beyin, Biyokimyasal Yapısı, Sebepler ve Sonuçlar” başlıklı ilk bölümde çocukların beyin gelişimi ve öğrenmenin temel koşullarını aktarırken, “Bütün yönleriyle dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu” başlıklı ikinci bölümde DEHB konusunda eksik bir başucu kaynağı oluşturarak tanıyı koymuş. “Evde ve okulda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu”, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda diğer sorunlar”ın sonrasında da beşinci bölümde “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tedavisi ve baş etme yöntemleri” anlatılmakta... Konu ile ilgili tam bir başucu kaynağı...

Prof. Dr. Mücahit Öztürk
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
1965 yılında Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1990 yılında mezun oldu. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamlayıp Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı oldu. 2000 yılında doçent, 2007 yılında profesör unvanı aldı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir. PEDAM psikiyatri merkezinde çalışmaktadır. 2007 yılında Çocukta Ruhsal Sorunlar, 2006 yılında 99 Sayfada Okul Fobisi ve 2008 yılında Boşanmış Ailelerde Çocuk isimli kitapları yayınlanmıştır. Evli ve 3 kız çocuk babasıdır.

Yrd. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
1971 İstanbul doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1994 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda eğitimini tamamlayıp Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanı oldu. 2012 yılında Yardımcı Doçent unvanı aldı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir. Güneş Çocuk Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nde çalışmaktadır. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği özel gereksinimli çocuklar komisyonu kurucu başkanı ve Down Türkiye Derneği danışman doktoru ve yönetim kurulu üyesidir. 2011 yılında basılan Ailede Cinsel Eğitim isimli kitabın yazarlarındandır. Evli ve biri kız diğeri erkek 11 yaşında ikiz annesidir. 

Çocuklarda Dürtüsellik
Yazarlar: Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül
Yayınevi: Hayykitap - 296
Kategori: Mutlu Aile - 10
Türü: Sağlık / Pedagoji
Birinci baskı: Nisan 2015
Sayfa sayısı: 152
Fiyatı: 12 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template