♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

İstanbul’un Azınlıklarına ve Bin Yıllık Kent Kültürüne Bir Sevda Şarkısı : Sinek Sarayı

Gazeteci yazar Mine G. Kırıkkanat’ın bir tutku cinayeti etrafında gelişen ve hafızam beni yanıltmıyorsa ilk olarak 1990’da yayımlanan romanı “Sinek Sarayı”, yeni kapağıyla Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle raflarda... 

“Parçalanmış kimlikleri ve ikiye bölünmüş yaşamlarıyla, tıpkı yaşadıkları Bülbül Sokağı gibi çıkmazda olan insanlar…”

Kimi travesti, kimi yosma, müzisyen, diplomat ya da ajan, ama hepsi aynı çatının altında yaşayan kahramanlar. Geceleri, birbirlerine öyküler anlatıyorlar. Aslında öykü tek. Madrid’de başlayıp İstanbul’da süren ve Berlin’de son bulan aynı macera... Her kahraman maceranın içine kendisini katarak, gerçek ve düş ilmekleri atarak, kırılan hayalleri gelecek umutlara uzatarak, bir öyküyü örüyor. Hangisi yalan söylüyor, doğru nerede, kim biliyor, örgü ilerledikçe zaman buğulanıyor, mekanlar karışıyor. Kahramanlar, sığındıkları çatının altında kendileri olmayanı ararken, yaşama yeniklerin son durağı Cihangir sokakları makinalı tüfekle taranıyor. Teröristler Beyoğlu’nda bir tramvayı raydan çıkarırken, Türkiye yavaş yavaş dinci fanatizmin rayına giriyor. Polis, herzaman olduğu gibi tali yollarda, misilleme peşine düşüyor.

Fransız bir baba ve Türk bir annenin oğlu olan Sinan Laforge, Paris’teki ideale yakın hayatını bir süreliğine askıya alarak geleceği hakkında düşünmek için İstanbul’a gelir. Yakın dostunun ona açtığı Cihangir’deki apartman, âdeta Burlesk bir gösteriden fırlamış gibidir. Cüce bir kapıcı ve mongol oğlu, gece kulüplerinde çalgıcılık yaparak geçimlerini sağlayan ikiz kız kardeşler, bir fahişe, bir travesti ve umutsuz bir yaşlı kadın ile dul kızı... Bu insanlar da, parçalanmış kimlikleri ve ikiye bölünmüş yaşamlarıyla Bülbül Sokağı gibi bir çıkmazdadır sanki.

Cihangir sokaklarındaki renkli manzaraları, çetrefilli ilişkileri, ümitleri ve hayal kırıklıklarını, sevinci ve hüznü son derece sade, canlı ve akıcı bir üslupla kaleme alan Mine G. Kırıkkanat, Sinek Sarayı’nda okura insan ruhundan çarpıcı bir kesit sunuyor.

Dizisi : Türk Edebiyatı
Türü : Roman
Yazan : Mine G. Kırıkkanat
Sayfa : 144
Fiyatı : 14 TL 


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template