♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Karışık Kaset’in Yazarından “Büyük Deniz Yükseliyor”

2013’ün iz bırakan romanlardan biri olarak dört baskı yapan ve aynı adla sinemaya uyarlanarak beğenimizi kazanan “Karışık Kaset”in yazarı Uygar Şirin’in ikinci romanı “Büyük Deniz Yükseliyor”, Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle yeniden okurla buluşuyor.

Uygar Şirin’in Nisan 2006’da Doğan Kitap etiketiyle yayımlanan romanının baskısı tükenmiş ve uzun süredir bekleniyordu. Özellikle “Karışık Kaset”in gördüğü ilgi sonrası yazarın önceki romanlarını merak edenler için de merak konusuydu. Gizem öğesinin güçlü olduğu, sağlam kişilikler, akıcı bir kurgu ve dille öne çıkan "Büyük Deniz Yükseliyor", yazarın ilk romanı “Anne Tut Elimi”ye göre daha geniş bir dünya kurarak gelişimini de göstermişti. 

“Merkezinde üç ana karakter var ama eşeleyince arkadan önce yan karakterler, sonra bütün bir ülke çıkıyor... "Büyük Deniz Yükseliyor" temelde bir yol hikâyesi. Yaşadıkları yeri çevreleyen deniz günün birinde beklenmedik bir hızla yükselmeye başlayınca, ölümle burun buruna geldiklerini düşünen ama aslında yeni ve bambaşka bir hayata başlayan insanları anlatıyor. "Yol", "öykü" ve "inanç" kavramları etrafında şekilleniyor.” sözleriyle romanını anlatan Şirin, mitololoji ve efsanelerden beslendiğini de belirtmişti: “Büyük Deniz Yükseliyor"u yazmadan önce zamanımın önemli bir bölümünü, bu konulara ilişkin yaptığım okumalara ayırdım. Mitler, efsaneler gibi, dinler de bize çeşitli öyküler anlatıyor aslında. Ben "Büyük Deniz Yükseliyor"da bütün bu öyküleri birbirinden ayıran unsurlara değil de, birleştiren unsurlara yoğunlaşmaya çalıştım. Çünkü bana öyle geliyor ki, farklılık öykülerde değil, bizim öyküleri nasıl anlayıp yorumladığımızda yatıyor. Bütün öyküler tek bir "öykü"yü anlatıyor ama biz dinlediğimizde, okuduğumuzda farklı şeyler görüyoruz.”
Romanın okurda iz bırakan ve her daim geçerli olan cümlesini de hatırlatayım: “Uyu Ülke! Uyurken güzelleşiyorsun!” 

“Seni yazıymışsın gibi seviyorum. Boş kâğıtta çizgi oluyorsun, umut veriyorsun. Öbür çizgilerle birleşip sözcük oluyorsun, anlam veriyorsun. Yüzlerce sözcüğe dönüşüyorsun, yaşam veriyorsun. Bir yandan öğretiyorsun, bir yandan da ne az bildiğimi, ne az olduğumu anımsatıyorsun. Yaşamım büyüyor, ölüm gözümde büyüyor. Sen kâğıtları dolduruyorsun, ben belleğime kazıyorum.”

Çekip giden sevgilisinin bıraktığı
boşlukta boğulan genç bir adam...
Babasının gölgesiyle kavgalı bir diğeri...
Ve yazarlık hayalini kovalayan genç bir kadın...
Şimdi hayatları değişiyor.
Ada’da sular yükseliyor.
Gerçek gibi görünen düşler, kurtarıcı gibi görülen çocuklar ve sonsuzluğun bir aya sıkıştığı yeni bir devir...
Artık herkesin kendi kaderini çizmesi, kendi öyküsünü yazması gerekiyor.

Dizisi : Türk Edebiyatı
Türü   : Roman
Yazan : Uygar Şirin
Sayfa  : 380
Fiyatı  : 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template