♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kırmızı Kedi’den İki Unutulmaz Başyapıt: “Ceza Sömürgesi” ve “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'in Tuhaf Hikayesi”

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin, dünya klasiklerinin en seçkin örneklerini yeni çevirileriyle, hiç okumayanlara bile klasikleri sevdirecek küçük boyutlu, zarif tasarımla okurlara yeniden kazandırdığı “Kırmızı Kedi Klasikler Dizisi” iki unutulmaz başyapıtla sürüyor… İlki Franz Kafka'dan Ceza Sömürgesi. İkincisi ise bir çok kez filme de alınmış bir başka klasik: Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi.

Ceza Sömürgesi / Franz Kafka
Franz Kafka’nın suç ve ceza arasındaki ilişkiye farklı bir bakış açısı getiren “Ceza Sömürgesi” İlknur Özdemir'in yeni çevirisiyle.

Adı verilmeyen bir adada, acımasız bir zekâyla kurgulanmış bir mekanizmanın, suçlu ya da suçsuz olmasına bakılmaksızın mahkûm kılınmış insanları bürokratik bir katılıkla ve doğal kabul edilen bir yaklaşımla “cezalandırdığı” bir tören. Bir yanda duygusal açıdan olaya mesafeli duran, suskun kalan ‘tanık’ gezgin, öbür yanda yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendinde toplamış ve bu sorumluluğu kendini kurban etme derecesine vardıran subay. İkisi arasındaki tezat, edilgenlik/etkenlik, kuşku/inanç, akıl/duygu gibi zıt kavramları mercek altına alıyor ve bunları gerçeklikle baş etmenin karşıt olasılıkları olarak okura sunuyor.

64 Sayfa / 6 TL


Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi / Robert Louis Stevenson
İnsan varoluşundaki çelişkiler üzerine kurulu modern bir mit “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın Tuhaf Hikayesi”, Aylin Yengin'in yeni çevirisiyle.

Hayatı konumuna yakışır şekilde, ahlaki açıdan kusursuz yaşamaya çalışan bir doktorun, yaradılışının getirdiği, çevresi tarafından kolay kolay kabul edilmeyecek yanlarını bastırmaktan usandığı bir anda, insanı ikiye – iyiye ve kötuye– ayıracak tıbbi bir yöntem geliştirmesiyle ortaya çıkar Jekyll ile Hyde’ın tuhaf vakası. Doktorun umduğu gibi “iyi” mi güçlenecektir, yoksa “kötü” mü? Denge Mr. Hyde’ın lehine mi Dr. Jekyll’ın lehine mi dönecektir?

Bu klasik Stevenson metni, defalarca aslına sadık olarak ya da çeşitlemeleriyle filme de aktarılmıştır.

124  Sayfa / 9 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template