Noel Baba ile elflerin zaman makinasıyla yolculuğunu anlatan yılbaşı animasyonu “Saving Santa”, olabilecek en alakasız dönemde “Zamanda Yolculuk” adıyla 25 Temmuz’da gösterime giriyor...
“Uçaklar” ve “Tinkerbell: Gizemli Kanatlar”ın yapımcılarının 2013 yapımı filmi “Saving Santa”, iki senarist ve iki yönetmen imzalı... Senaryoyu kotaranlar, kısa animasyon serisi “Madrigal the Secret Witch”den Tony Nottage ve “Breakups with Matt McManus” serisinden Ricky Roxburgh... Yönetmenliğiyse iki tecrübeli isim Leon Joosen ile Aaron Seelman üstlenmiş... Kariyerine Stan Lee ile birlikte çalıştığı “Muppet Babies”le başlayan ve disney yapımlarının karakter yaratıcısı olan Joosen, bolca live/action’da da görev almıştı... Dünyanın en ünlü karakter ve markalarının projelerinde editör olarak çalışarak adını duyuran Seelman, özellikle Lego’ya yaptığı işlerle övgüler almıştı... İkisinin de ilk yönetmenlik deneyimleri... Orjinal seslendirme kadrosunda Newell Alexander, Noel Clarke, Joan Collins, Tim Conway, David Cowgill, Tim Curry, Holly Dorff, Moosie Drier, Pam Ferris ve Martin Freeman yer alıyorsa da, biz yine Yekta Kopan, Ender Yiğit, Ali Gül ile Aysun Topar’ın seslerine mahkumuz...
Yılbaşı adeta sihirli bir zamandır. Bir gecede Noel Baba dünyanın dört bir yanındaki sayısız çocuğa Elf’ler ordusu ve çok özel ren geyiklerinin yardımıyla hediyeler dağıtır. Ama Zamanda Yolculuk söz konusu bu sihirin ardında bilimin olduğunu gözler önüne sermekte...
Zamanda Yolculuk filminde, Noel Baba’nın Kuzey Kutbu’nda yer alan atölyesi binlerce yıldır varlığını sürdürmektedir. Başlangıçta Noel Baba ailesinin ve bir avuç Elf’in yaşadığı dünya, küçük kulübeler ile ren geyiği ahırı ve küçük bir oyuncak atölyesinin yer aldığı mütevazi bir dünyadır. Ancak yıllar geçtikçe dünyadaki nüfus artışına paralel olarak Noel Baba’nın yılbaşında dünya çocuklarına sorumlulukları da artmıştır. Tıpkı yılbaşının sihirli bir yanı olduğu gibi Noel Baba’nın da sihirli güçleri vardır ancak talepleri karşılamaya yetmemektedir. Böylece Noel Baba kendi teknoloji şirketi Santek’i, yılbaşı sabahı tek bir çocuk uyanmadan once tüm dünyada ki çocuklara hediyelerini dağıtmasını sağlayacak teknolojiler geliştirmesi için kurar. Zaman Küresi dünya çocuklarının hediyelerini yılbaşında dağıtabilmesi için Noel Baba’ya dilediği kadar zamanda geri yolculuk yapmasını sağlamaktadır.
Zamanda Yolculuk filminin ana fikri Tony Nottage’ya aittir. Yazar Ricky Roxburgh’un kaleme aldığı pek çok taslağın ardından senaryo son halini almıştır. Yapımcı Terry Stone “Tony ilk başta bana başka bir fikirle gelmişti” diye anlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor “Beğendiğim bir fikir değildi ama ona dedim ki; Başka bir fikrin var mı?”. Onun cevabı ise “ Aslında aklımda bir yılbaşı filmi projesi var ve içinde bugüne kadar hiç kimsenin kullanmadığı unsuru içeriyor. Çocukların çoğu 9 ya da 10 yaşına geldiğinde yılbaşının sihirini kaybederler. Ben onlarda bunu yeniden canlandırmak istiyorum” oldu.
Hikayeyi hayata geçirmek için yapımcılar, daha once “Küçük Denizkızı” ve “Kuğu Prenses” gibi animasyon klasiklerinde çalışmış olan ve Zamanda Yolculuk filmi ile yönetmenliğe başarılı bir adım atacak olan Leon Joosen’un kapısını çalarlar. Stone: “Animasyon dünyasına yeni bir soluk getirecek birilerini arıyorduk ve bizce Leon tam da aradığımız kişiydi”diye devam ediyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: “Bence Leon animasyon dünyasının yükselen yıldızı. O bir deha.”
Zamanda Yolculuk filminin kahramanı Mucit, Santek’e girip icat yeteneklerini kullanmayı hayal eden bir Elf’tir. Ancak ona küçük bir çocukken seçilen rol bu standarttan uzaktır. Mucit ahırlarda çalışmakta, Noel Baba’nın kızağının ve en iyi arkadaşı Benekli’nin de aralarında olduğu ren geyiklerinin bakımından sorumludur. Ancak az da olsa bir umut vardır. Her sene, yılbaşı gününde Santek her Elf’e kendi icatlarını sunma ve icadın kabul görmesi durumunda ise seçkin Elf’lerden olma imkanı sunmaktadır. Geçmişte her sene başarısızlığa uğramış olan Mucit, bu sene insanların en mutlu yılbaşı anılarını okuyup, bunu tekrar tekrar keyifle yaşamalarını sağlayan yepyeni icadıyla hayallerinin gerçek olabileceğine inanmaktadır. Ama Santek Elf’lerinden biri kıskançlık dolu merak dürtüsüyle Mucit’in icadını bir türlü bırakmak istemez ve düşürerek bozar. Mucit’in bozulan icadı elektrik kesintisine neden olur ve bu esnada Kuzey Kutbu’nu perdeleyerek gizleyen hologram devre dışı kalarak, dünyanın en büyük sırrı açığa çıkar.
Yılbaşı filmi olduğu için normal olarak geçtiğimiz yılın Kasım ayından itibaren birçok ülkede gösterime giren ve beğenilen film, hedeflediği noel eğlenceliği için ideal seçenek olduğunu seyircisine tescil etmişti... Bizde de 3 Ocak’ta gösterime gireceği açıklanan film, ertelemelerden sonra nihayet kendine uygun bir takvim bulabildi ama iş işten geçti bile... Bir de “Saving Santa” nereee “Zamanda Yolculuk” neree demeden geçmeyelim... Bu alakasızlıkla yanlış zamanda gösterime girecek olması en azından çocuklar tatilde, bari onları tavlayalım dedirtmiş olabilir ama onlarda denizde havuzda... Fragmandan görünenler de pek bir şey hissettirmiyor... Yaz ortasında noel heyecanı yaşayan varsa tutmayalım!
Yorum Gönder