♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Cemal Kutay’ın Kaleminden Osmanlı Sürgünlerinin İnanılmaz Öyküsü: Malta Esirleri

Cemal Kutay’ın kaleme aldığı ve abm Yayınevi tarafından yayımlanan “Malta Esirleri”, okurlarını Türklerin gerçek esaret anılarıyla ve bilinmeyen olaylarla dolu tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor...

Dünya’da eşi görülmemiş siyasi cezaların örnekleri, Osmanlı Türklerine İngilizler’den geldi… Bugün Akdeniz’de binlerce turistin uğradığı ve önemli bir turizm merkezi sayılan Malta, bir zamanlar yaşamları boyunca vatan özlemi çekmiş Türk esirlerin ibretlik öykülerine tanıklık etti.

Cemal Kutay’ın arşivinden çıkan bu öyküler, Malta’nın adeta bir “Sürgünler Adası” haline gelmesiyle yıllarca esaret sancıları yaşamış Türklerin derin ve unutulmaz öykülerini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. 1918 -1921 yılları arasında Malta’da esaret hayatı yaşamış Türklerin, dokunaklı sürgün öykülerinin anlatıldığı belgesel niteliğindeki kitap, abm Yayınevi tarafından okurlarına sunuluyor. 

“Malta Esirleri”nin arka kapağından…
Dünyada eşi görülmemiş siyasi cezaların örnekleri Osmanlı Türklerine İngilizlerden geldi… Malta adasında… 

İngilizler Malta’da Cenevizlilerden kalan kalelerini Osmanlının sivil ve asker esirleri için denizle çevrili cezaevi yaptılar. Cezalar yalnızca Türkler için değildi. Binlerce Alman, Macar, Bulgar esir bulunuyordu. Almanların dünyaca ünlü korsan gemisi Emden’in esir kadrosunu da Ada’ya getirdiler. İngilizlerin en merak ettikleri konuların başında denizlerin korsanı Almanlar ile çöllerin ve sahraların korsanı Türklerin birlikte nasıl yaşayabilecekleri geliyordu. 

Malta’nın asıl ödevi İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek, Türk milli kurtuluş kavgasına faydalı olabilecek kişilerin hizmet alanından uzak tutulması tedbiri oldu. Ada’nın en önemli esiri Teşkilat-ı Mahsusa’nın Başkanı Eşref Sencer Kuşçubaşı idi.  Eşref Bey ağır yaralı olarak esir düşmüş, üç aylık esaret hayatından sonra Mısır’da Kasr-ül Nil Kışlası’ndan alınarak İngiliz savaş gemilerinin gözetiminde İsmailiye gemisiyle Malta’ya getirilmişti. İngiliz makamlarınca bilinen kişiliği dolayısıyla ‘’esaret hayatı boyunca dikkat ve özen gösterilmesi’’ ayrıca Malta yönetimine tebliğ edilmişti.

İngilizlerin kişiliklerine çok değer verdikleri esirler için özel odalar bulunuyordu. Bunların içinde İttihad ve Terakki üyeleri ile Padişah Vahidüddin tarafından sürülen siyasi kişiler bulunuyordu.

Bugün ise Akdeniz’de binlerce turistin uğrağı ve önemli bir turizm merkezi sayılan Malta’da; Osmanlı’dan kalan camiler ve anıtlar, Valetta Şatosu ile birlikte ufka bakan manzarasından adeta esaret hayatları boyunca vatanlarını düşünen Türk esirlerini anlatmaktadır.

Yazar Cemal Kutay’ın abm Yayınevi’nden çıkan diğer kitapları:  47 Gün Sultan Abdülaziz’in Avrupa Günlükleri, Son Cuma Yıldız Sarayı’nda Sönen Kandil Sultan Abdülhamid Han, Osmanlı Casusu Vambery’nin Günlükleri, Osmanlı’da Mizah, Cumhuriyet’in Manevi Mimarları, Atatürk Olmasaydı.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template