♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Zıt Algılara Sert Eleştirilerle Romeo & Juliet Öyküsü: Örümcek Kral’ın Kızı

Örümcek Kral’ın Kızı, Nijerya’nın çelişkiler ve zıtlıklar kenti Lagos’un çarpıcı atmosferinde yaşanan ve kentin tüm çalkantısını taşıyan modern bir Romeo & Juliet öyküsü. Bir yanda, ultra-zengin bir ailenin, lüks içinde yaşayan 17 yaşındaki kızı; diğer yanda ise, hayatını kentin caddelerinde kazanıp yoksulluğun ve şiddetin pençesine düşmüş bir semtte yaşayan, 18 yaşındaki yakışıklı seyyar satıcı. Tanışıyorlar, âşık oluyorlar, fakat... Fakat bu, klasik "zengin kız-fakir oğlan" öyküsü değil. Bu yüzden, hayatta hiçbir şeyin göründüğü gibi olmayabileceğine tanıklık etmek için, öykünün sonuna kadar sabretmelisiniz. 

Chibundu Onuzo, İngiltere’de yayınlandıktan hemen sonra Dylan Thomas ve Desmond Elliott edebiyat ödüllerine aday gösterilen bu ilk romanı ile toplumun yozlaşan değerlerine, önyargılarına ve ikiyüzlülüğüne sert bir eleştiri getiriyor. 

"Olağanüstü."
Independent 

"Bu esrarlı, gerilim dolu, sürükleyici ilk roman, Nijerya toplumunun katmanlarını teker teker ayırıyor."
The Times 

"Chibundu Onuzo''nun cesur kitabı, iki karakterin bakış açıları arasında gidip gelirken, yaşam ve topluma ilişkin birbirine zıt algıları ustalıkla yakalıyor... Bu sayfalarda gelecek vaat eden bir zenginlik var."
Financial Times 

"Hayat dolu, heyecanlı bir ilk roman... Örümcek Kral’ın ağı, insan kaçakçılığı trajedisini gözler önüne seriyor, fakat hikâyeyi bu mesele değil, karakterler arasındaki ilişki götürüyor."
Observer 

"Birbirine zıt dünyalardan iki genç, bu barut gibi intikam trajedisindeki ana karakterler... Koşucu G gerçekleri gördüğünde, sonuçlar bomba etkisi yaratıyor."
Guardian

Yeni Tanışanlar İçin Chibundu Onuzo
1991 yılında, dört kardeşin en küçüğü olarak Nijerya’da dünyaya gelen Chibundu Onuzo, Lagos kentinde büyüdü. Lise öğreniminden sonra İngiltere’ye taşındı. Halen Londra’daki King’s College’da tarih öğrenimini sürdürüyor.

Chibundu Onuzo, Örümcek Kral’ın Kızı’nı yazmaya başladığında 17, yayıncısıyla anlaştığında 19 ve kitap yayınlandığında 21 yaşındaydı. Eğildiği temalar ve yalın üslubuyla yetkin bir yazarı müjdeleyen kitap, eleştirmenlerce de övgüyle karşılandı. Onuzo, Nijerya Deltası krizi döneminde yaşananları ve iki askerin öyküsünü anlatacağı ikinci romanını yazmaya devam ediyor.

Özgün Ad: Spider King's Daughter
Özgün Dil: İngilizce
Çevirmen: İlke Haydaroğlu
Yayın Tarihi: Kasım 2012
ISBN: 978-605-374-372-9
Sayfa Sayısı: 296
Fiyat: 14,00 TL

Final Kültür Sanat Yayınları'ndan raflarda...


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template