♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

43 Yıllık Film Nihayet Bitiyor!

1970 yılında 16 yaşındaki bir gencin filminde oynadıkları için 12 Eylül 1980 askeri yönetimi tarafından dayaktan geçirilen köylülerin hikayesi, aradan geçen 43 yılın ardından tamamlanmış olacak. O donem filmi çekmeye çalışan 16 yaşındaki Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yönetmen Yasin Korkmaz, babasının yarıda kalan filmini tamamlamak için dayak yiyen köylülerle bir araya geldi. Köylülerin içinde yeniden dayak yemekten korkanlar olsa da, filmin bitmesini isteyenler filmde yer alacaklarını belirtiyor. Komedi tarzında ele alınan filmin ismi ise 'Netekim Karakolu'.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin mağdurlarından Toroslar Köylüsü'nün hikayesi filme konu oluyor. Gerçeğe dayanan olayların işlendiği 'Netekim Karakolu' filminde, 12 Eylül'ün tüm yönleri ele alınıyor. Sadece siyasi görüşlü vatandaşların değil, aynı zamanda gündelik hayatını sürdürmeye çalışan köylü, çiftçi ve yörüklerin de mağduriyetini de anlatan film, daha önce sinemaya konu olmamış ayrıntıları barındırıyor. Filmin çekimlerine sonbaharda başlanıyor.

Yönetmen Yasin Korkmaz, Sanat Yönetmeni Deniz Sandalcı ve Görüntü Yönetmeni Kadir Baziki, olayın yaşandığı Mersin'in Erdemli İlçesi'nde köylülerle bir araya geldi.  Erdemli ilçesi başta olmak üzere pekçok belde ve köyde dönemin belediye başkanları, muhtarları, bekçileri, belediye çalışanları, çiftçiler ve ev kadınlarıyla yapılan görüşmelerde, yaşananların anlaşılması açısından önemli dökümanlar oluşturuldu. 

Filmin hikayesi ise kısaca şöyle: 
1970 yılında Toroslar'ın eteklerinde yaşayan bir grup genç, amatör olarak sinema filmi çekmeye kalkışır. Başlarına gelen ilginç olaylardan nedeniyle film yarıda kalır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gençlerden birinin evinde çektikleri filme ait fotoğraflar, senaryo ve 16mm film makaraları bulunur. Gençler aksiyon filmi çekmek istemiştir ama o dönemin askeri yönetimi başka şeyler peşindedir. Başta film çekmeye çalışan gençler olmak üzere filmde oynayan bütün köylü silahlı suç örgütü kurmaktan ve gerilla eğitimi almaktan günlerce karakolda kalır ve sorgulanır. Köylünün ifadeleri doğrultusunda örgütün arkasında Stalin mi? Franko mu? Yada Churchill mi olduğu konusu da komutanın kafası karışmıştır. 

Yaşanmış gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak hazırlanan film 12 Eylül 1980 darbesini mizahi bir dille anlatıyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template