♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Mercan Dede Yeni Albümü "Dünya"yı Müzikseverlerle Buluşturdu!

Sufi müziğine getirdiği benzersiz yorum ve yenilikçi müzik projeleriyle dünya çapında tanınan Mercan Dede (namı diğer Arkın Allen), 6 yıl aradan sonra yeni albümü Dünya–Earth ile 20 Mayıs akşamı ilk kez Borusan Müzik Evi’nde müzikseverlerle buluştu.

Mercan Dede’nin, altı yılda dünyanın dört bir yanından biriktirdiği anılarını notalara döktüğü yeni albümü Dünya’dan parçaları dün akşam Beyoğlu’nda bulunan Borusan Müzik Evi’nde gerçekleştirilen lansman konseriyle müzikseverlerle buluşturdu. Gecede sanatçıya yetenekli genç kuşak müzisyenlerden oluşan Mercan Dede Ensemble eşlik etti. Konserin sonunda sahneden inerek seyircilerin arasında çalan Mercan Dede Ensemble’a seyirciler alkışlarıyla eşlik ettiler.

OnEarth Records etiketiyle raflardaki yerini alan albümün ön tanıtım konserlerini Hindistan, Kanada ve Fransa’da veren müzisyen, dünya turnesine İstanbul’un ardından önümüzdeki günlerde Brezilya ile devam edecek.

Azam Ali “Haydar Haydar”ı, Sabahat Akkiraz “Tevhid”i söyledi
İran asıllı dünyaca ünlü şarkıcı Azam Ali ve halk müziğimizin dünyaya açılan sesi Sabahat Akkiraz’ın vokalleriyle farklı bir boyut kattığı albümde, Hindistan’ın efsanevi lideri Gandhi’nin de 1923 tarihli ilk ve tek ses kaydı yer alıyor. Kanada’nın tanınmış müzisyen ve şairlerinden Jeff Bien, genç kuşak şairlerden Mahir Karayazı ve çağdaş halk ozanlarından Yalınayak Başıkabak “Dünya”da şiirleriyle yer alıyorlar. Salih Yurttaş kavala ve ney, Hasan Gözetlik trombon ve trompet, Özer Özel tambur, Yurdal Tokcan ud, perdesiz gitar ve ebow, Nida Faruk Okşaş ve Ömer Alkılıçgil ise basgitar ve gitarla albümde Mercan Dede’ye eşlik ediyor.

“Akli” değil “kalbi” bir albüm
Mercan Dede’nin dünyayı ve içinde akıp giden yaşamın kendisinde bıraktığı izleri sesler ve yankılara dönüştürdüğü Dünya albümü, dünyamızın bugün karşı karşıya bulunduğu çevresel, toplumsal ve politik  sorunlara, bildik söylemler dışında, hayatın kalp atışına dokunarak kendisini ifade eden “kalbi” bir albüm. İstanbul başta olmak üzere Delhi, Montreal, New York, Ürdün ve Lübnan’da yaşadıklarını albümündeki parçalara işleyen Mercan Dede, Dünya’yı bir seyyahın, sayfaları başka coğrafyalarda, başka zaman ve ruh hallerinde, başka kalemlerle yazılmış günlüğüne benzetiyor. 

Akustik “Gündoğumu”, elektronik “Günbatımı”
İki ayrı CD’den oluşan albümde akustik ağırlıklı dokuz parçanın yer aldığı “Gün Doğumu” bölümü dinleyenlerin ruhunu, daha fazla elektronik öğe barındıran ve daha enerjik sekiz parçanın yer aldığı “Gün Batımı” bölümü ise bedenlerini dansa davet ediyor. Parçaların isimleri ise “Dünya”nın bir özelliğini, ya da halini anlatıyor. “Gün Doğumu”; Meçhul, Aziz, Garip, Masal, Hayal, Nafi, Fani, Toz Pembe ve Binbir’den; “Gün Batımı” ise  Dream (rüya), Secret  (sır), Hidden (gizli), Magical (sihirli), Sacred (kutsal), Mysterious (bilinmez), Wonderous (şaşkınlık yaratan, harikulade), Miracle (mucizevi ) adlı sekiz parçadan oluşuyor.

Yaklaşık bir yıl boyunca Türkiye ve Kanada arasında kurulan internet ağıyla farklı stüdyolar arasında yaklaşık 1.300 saatte gerçekleştirilen kayıtlarda Mercan Dede’ye Kanadalı DJ ve vokalist Greg Pidcock ve Scott Russell da büyük destek verdi.

Dünya turnesinin sıradaki durağı Brezilya
Mart ayında Hindistan’daki Rumi Foundation tarafından düzenlenen ve dinler, kültürler ve inançlar arasındaki hoşgörüyü temsil eden Jahan-e-Khusrau Festivali’nde sahneye çıkan Mercan Dede’nin Hindistan’ın iki büyük şehri Delhi ve Lucknow’da verdiği konserler müzikseverlerden büyük ilgi görmüştü.  Müzisyenin altı yıllık çalışmasının bir sonucu olan Dünya albümünden Hindu Times başta olmak üzere ülkenin önde gelen gazeteleri ve müzik yayınları övgüyle bahsetti. Albümün dünya tanıtım turnesi kapsamında Nisan ayında Kanada’nın Ottawa şehrinde bir konser veren sanatçı, 11 Mayıs’ta Fransa’nın Grande-Synthe şehrindeki Festival des Mondes Pluriels’de verdiği konserle Avrupalı müzikseverlerle buluştu. Sanatçının 21 Mayıs Salı akşamı İstanbul’da Borusan Müzik Evi’nde vereceği konserden sonraki durağı ise Brezilya’da gerçekleştirilecek İstambul Agora Festivali olacak.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template