♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kadın Yazarlar Roman Ödülü Adayı Kitap Türkçede: Neredesin Bernadette?

Bir anne, bir baba ve bir çocuk, aile olmaya yeterli midir? Yazar Maria Semple, yayımlanmasıyla birlikte çoksatan listelerinin zirvesine yükselen “Neredesin Bernadette” ile bu soruya alışılmışın dışında bir şekilde cevap arıyor. Kitap, bu yıl 18.’si düzenlenen, ve kazananın 5 Haziran’da açıklanacağı, eski adıyla Orange, yeni adıyla “Kadın Yazarlar Roman Ödülü”nde finale kalan altı kitap arasında. Ödüle bu sene İskender romanıyla Elif Şafak da aday gösterilmiş ancak finale kalamamıştır.

Neredesin Bernadette, yazar Maria Semple’ın ikinci kitabı. Semple Saturday Night Show, Ellen gibi popüler programların ve Mad About You ve Arrested Development gibi yayınlandıkları dönem oldukça ilgi görmüş dizilerin de yazarıdır. Absürt karakterler yaratmak konusundaki hüneriyle tanınan Maria Semple, Neredesin Bernadette’te kitaba adını veren sıradışı bir anne olan Bernadette’i okuyucu ile tanıştırıyor. Bernadette geri dönüşüm konusunu kafaya takmış, atılmış malzemelerden ev inşa etmiş ve prestijli ödüllere lâyık görülmüş meşhur ve aykırı bir mimardır. Eski mimar yeni ev hanımı Bernadette, Microsoft’ta üst düzey bir proje yöneticisi olarak çalışan eşi Elgie ve 15 yaşındaki dâhi kızları Bee ile birlikte yaşamaktadır.  Elgie ve Bernadette, Bee’ye tüm derslerden A aldığı takdirde ne isterse yapacaklarını vaat ederler. Bee tüm derslerden A alır ve bunun karşılığında Antarktika’ya gitmek ister. Ailecek yapılacak bu yolculuk telaşında Bernadette birdenbire ortadan kaybolur ve Bee günlerini annesini bulmaya adar. 

Neredesin Bernadette’in en ilgi çeken kısmı ise kurgusu. Yazar Semple, kitaptaki tüm olayları;  bu sıradışı ailenin, onların kıskanç komşularının, iş arkadaşlarının ve okul yönetiminin birbirlerine yazdıkları e-postalar, mektuplar, küçük notlar, FBI dosyaları ve hatta faturalar üzerinden anlatıyor. Jonathan Franzen’ın “Bu kitaptaki karakterler acı çekiyor olabilirler, ama Semple ince zekâsı ve hayal gücüyle onların hikâyesini matrak bir hale getiriyor”  dediği Neredesin Bernadette, aslında bir aile dramı olabilecek bir hikâyeyi okuyucuya alışkın olmadığı bir şekilde sunuyor.  Neredesin Bernadette yakın bir zamanda film olarak da izleyici ile buluşacak. 

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template