♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Nora Ephron [1941 - 2012]


Romantik komedi deyince ilk akla gelen isim olan ve türün son 25 yılına damgasını vuran senarist, yazar, yönetmen, yapımcı Nora Ephron, lösemi ile verdiği savaşı kaybederek hayata gözlerini yumdu.

On parmağında on marifet olan Ephron, 71 yıllık yaşamına sinema dünyasındaki görevlerinin yanısıra oyun yazarlığı, gazetecilik ve blogger’lığı da eklemişti.

19 Mayıs 1941’de New York’ta senarist anne babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Ephron, sanatın içine doğdu. Kolej sonrası Newsweek’te postalara bakan kız olarak girdiği basın dünyasında gazeteciliğe kadar yükseldi. Yazdığı parodilerle imza attığı filmlerin temelini kurmaya başladı. 1979’da girdiği sinema-tv dünyasında, 1983’te Mike Nichols’un yönettiği “Silkwood”un senaryosuna imza atıp, İlk senaryosunda gelen oscar adaylığıyla romantik komedideki ilk ayak seslerini duyurdu. Dört yıl sonra Nichols bu kez, Ephron’un romanı “Heartburn”ü beyazperdeye uyarladı. 

1986 yılı ise patlama yılı oldu. Unutulmaz romantik komedi “When Harry Met Sally…” ile hem yıla damgasını vurdu, hem de romantik komediyi yeniden diriltti. Bir erkekle kadının arkadaş olup olamayacağından dem vuran film, Meg Ryan’ın dillere destan orgazm taklidi sahnesiyle de sinema tarihine kazındı. 90’ların tüm romantik komedilerinin özeti olan film, peşinden gelen birçok filmin öncülü olarak etiketlendi. Yönetmenliğini Rob Reiner’ın yaptığı film, Ephron’a oscar dahil 3 adaylığın yanısıra Bafta’dan ödül getirdi.

14 filmin senaryosuna imza atan Ephron, sekiz filmin yönetmen koltuğunda oturdu. Bunlardan en önemlileri Tom Hanks ve Meg Ryan ikilisinden “Sleepless in Seattle”, “You've Got Mail” olurken, son olarak 2009 yapımı “Julie & Julia” ile karşımıza çıktı. 

Ağlayan erkeklerin, sadece kendi hislerini önemsediğini söyleyen ve kadınların uzak durması çağrısında bulunan Ephron; ayrıca bir tiyatro oyunu, üç deneme kitabı sahibi…

Romantizm ana temasını küçük ayrıntılarla süslemesiyle ön plana çıkan Romantik Komedilerin son meleği, ölümsüzlük mertebesine hayattayken ulaşan ender isimlerden biriydi...

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template