♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Difa ve Yapımlab'den Bir İlk: Sektörün Hizmetinde Atölye

Türkiye’de ilk kez hikâye, senaryo geliştirme, script doctoring, proje tasarım ve yapım işlevlerini birleştiren; proje ve yazar havuzu olarak sektöre hizmet veren bir atölye kuruldu.

2010 yılında Haluk Ünal, Serpil Güler, Sedef Ecer ve Olivier Lorelle’den oluşan uluslararası bir ekip tarafından kurulan Drama İstanbul Film Atölyesi (DİFA) ve Yapım Lab işbirliği ile oluşturulan yeni nesil senaryo atölyesi proje ve yazar havuzu olarak hizmet vererek sektördeki önemli bir eksikliği giderecek. Yeni ve eski senaryolara “script doctoring” (senaryo doktorluğu) hizmeti verecek atölye, genç senaristlerin projeleriyle yapımcıları buluşturma işini de üstlenecek.

Batı’da proje ve yazar ajansları film endüstrilerinin en önemli aracı kuruluşlarından. Bunların bazısı ağırlığı yazar ajansı olmaya, kimi de proje ajansı olmaya veriyor. Bir proje ve yazar havuzu olarak çalışan, yapımcı, senaryo yazarı ve edebiyat dünyası arasında bir buluşma noktası, güvenilir bir paylaşım alanı olarak çalışıyorlar. DİFA, bu role aday olmayı hedefliyor.

Türkiye film endüstrisinin arka bahçesinde büyük bir iyi fikirler mezarlığı var.

Atölyenin genel yönetmenliğini üstlenen Haluk Ünal bu fikre ulaşmalarını şöyle anlatıyor:
“İlk senaryolarımın peliküle yansıdığı 97 yılından beri onlarca yönetmen, senarist ya da yapımcı arkadaşım eserlerini okumamı, görüş beyan etmemi istemiştir. Ama önemli bir sorunu fark etmem ilk kez Antalya Altın Portakal Festivalinde, Paris’te yaşayan ve senaryo yazarları meslek örgütünün Avrupa temsilcisi olan Sedef’in (Ecer) organize ettiği atölyelerde oldu. Bu atölyelerde Oscar ödüllü yazarlar Louis Gardel, Michel Fessler, Oscar adayı ve Sezar ödüllü Yazarlar Olivier Lorelle, Jacques Deschamps’ın öğrencisi sonra da arkadaşı olma şansını elde ettim. Dördü de atölyelerinde senaryo mimarisini anlatıyorlar, hikaye analiz ve geliştirme yöntemi olarak da script doctoring yapıyorlardı. Daha sonra Genel Senaryo Danışmanı ve Editör Yazar olarak çalıştığım Altıoklar Yapım’da raflarda bekleyen bine yakın çalışmanın temel eksiğinin bu olduğunu gördüm. Bu nedenle Türkiye Sinemasının arka bahçesinde büyük bir iyi fikirler mezarlığı var. Nihayet, bu ustalarla ahbaplığımız içinde bu işin batıda nasıl profesyonelce, kurumlaşmış bir biçimde ele alındığını gördüğümde, Sedef’e böyle bir kurumu Türkiye’de kurmayı teklif ettim. Bu hayali kurmamız 2006, vücut bulması 2010’u buldu.”

YAPIMLAB – DİFA İŞBİRLİĞİ
(http://yapimlab.blogspot.com )

Haluk Ünal “21. Yüzyıl bütün pazarlama iletişimi ve marketingin merkezine internet yerleşti” diyor ve devam ediyor “bu çağda ürettiğimiz her görüntü küresel bir içerik (content) denizinin parçasına dönüşüyor. Dahası orada kaybolup gidiyor. Bu süreçte sanatı, kaliteyi koruyabilmek kesinlikle dünyalı bir bakışla ve tavırla üretmeyi ve pazarlamayı şart koşuyor. Bu nedenle bu ülkedeki en Dünyalı kuruluşlardan Zeynep Özbatur’un Yapım Atölyesiyle, Drama İstanbul Film Atölyesinin işbirliği yapmasına, dayanışmasına karar verdik. ”
“Bu işbirliği, yeni nesil yazarların ve yapımcıların gelişmesinde önemli bir rol oynayacağa benziyor. Önümüzdeki yıl, Batı’nın önemli yazarlarıyla ve yapımcılarıyla yerli yazarların ve yapımcıların buluşmasına neden olmayı hedefliyoruz”.

YAPIMLAB-DİFA İŞBİRLİĞİYLE ATÖLYELER 11 ŞUBATTA BAŞLIYOR.

Haluk Ünal, “Hepimizin hayatı bir film olabilir ama hepimiz senaryo yazarı olamayız!” diyor ve devam ediyor: Çünkü senaryo yazarlığını bütün diğer mesleklerden ayıran, bir zanaat olduğu kadar aynı zamanda da bir sanat olması. Ressamlık, şairlik, müzisyenlik gibi…

Çünkü sinema başlı başına bir anlatım formu. Kendisinden önceki (resim, müzik, yazı, dans, tiyatro, heykel) dilleri de içeren yeni bir dil; yani 7. Sanat.

Senaryo yazarı olmak;  her aşamasında on bilinmeyenli denklemlerin çözüldüğü alabildiğine karmaşık, ama öte yandan izleyicinin yüreğine dokunması da şart olan çok özel bir ürünü tasarlamayı öğrenmiş olmak anlamına geliyor.”

TEMEL HİKÂYE TASARIMI

"İyi bir senaryo için iyi bir film öyküsü, iyi bir film öyküsü için de çok güçlü bir film fikrine sahip olmalısınız"  prensibinden hareket eden sekiz haftalık atölyelerde, katılımcıların uygulama içinde güçlü bir film fikri yaratmaları; iyi bir hikâye geliştirmenin yol ve yöntemlerini fark ederek,  nitelikli bir hikaye geliştirmeleri amaçlanıyor. Drama İstanbul Film Atölyesi, bu hikâyelerden uygun bulduklarını kendi portfolyosu içinde sektöre tanıtmayı planlıyor.

SENARYO GELİŞTİRME
8 haftalık atölyelerde roman uyarlamaları ya da orijinal film hikayelerinin dizi veya sinema filmi olarak, bir yapımcıya sunulabilecek, satılabilecek bir niteliğe kavuşturulması amaçlanıyor. Atölyeye katılan projelerin bazıları, eğer proje sahibi de isterse DİFA veya Yapım Lab tarafından üstlenilebileceği gibi, sektörde etkin yapımcılara da bu kuruluşlar aracılığıyla sunulabilecek.

Kısacası DİFA ve Yapım Lab işbirliği size aşağıdaki tüm fırsatları sunuyor: 

• Senaryo yazarının yolculuğunda gerekli haritaları edinmek,
• Senaryo yazımının mimari pirensiplerini anlamak,
• Atölye formatında deneyimli bir yazarla önünüzdeki çamuru yoğurup, ilk eser eskizlerinizi yaratmak,
• Bir yapımcıya fikrinizi sunmak ve profesyonel bir buluşmada karşılaşacağınız deneyimi yaşamak,
• Çok güzel ve profesyonel karşılık bulacak bir fikir ya da hikaye yaratabildiyseniz, bu çalışmayı doğru adreslere zahmetsizce ulaştırmak,
•  Bir senaryoyu proje haline getirmek, bütçesini yapmak, parasını aramak,
•  Ya da bütün bu konularda profesyonel danışmanlık almak.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template