♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Tony Gatlif İsyanlarda

Siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle son iki yıldır insanların sokaklara dökülüp çeşitli hareketlerde bulunmasından etkilenen Tony Gatlif, bu harekete sanatın da destek vermesi geektiğine inanarak çalışmalara başladı.

İspanya’daki “Indignados” (Öfkeliler) hareketinin tanımını oluşturan ve kitabını yazan Stephane Hessel ile konuşarak bilgi alan Tony Gatlif, iki film birden yapmaya hazırlanıyor.

İspanya’daki hareketi kıtanın dört bir yanından anlatacak olan Gatlif, “Indignados”da gösteriler ve çatışmaları afrikalı yasadışı bir göçmen kızın gözünden aktaracak. Betty isimli bir göçmen kızın hikayesi diyerek filmini tanımlayan Gatlif, “Fakirlikten kurtulmak için Avrupa’da tutunmaya çalışırken gösterilerle hayatının en farklı deneyimlerini yaşayan bir kızın öyküsü olacak. Dışardan gelip iş arayan biri olarak, içerdekilerin işsizlik çığlığına şahit olacak” dedi.

Mamebetty Honoré Diallo’yu Betty rolünde göreceğimiz filmde, kadronun geri kalanı harekete mensup insanlardan, öfkeliler’den oluşuyor. Her zamanki gibi Gatlif’in imzası çingene müziği, dansçıları ve şarkıları da yerli yerinde.

Filmin çekimleri için gösterilerde görüntü alan Gatlif, bu çekimlerden de “Indignez-vous!” adlı bir belgesel yaratmış. Belgeselin önemine de değinen yönetmen, “İşsizlik ve açlık artacak. Irkçılık ve faşizm yükselecek. Karanlık günler bizi bekliyor. Herşeyin daha da kötüye gitme ihtimali de yadsınamayacak yükseklikte bir ihtimal. Sinema, edebiyat, müzik ve diğer sanatlar, bu karanlık günlerin yaratacağı etkilerle savaşma hareketlerine destek vermeli” dedi.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template