♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Repo Men



Kült İhtimalli Esinlenme Çorbası

Nasıl bir gelecek tahayyül ediyorsunuz?... Organ bağışlarına henüz alışmamışken ve günümüzün gıdaları organlarımızı hızla zayıflatıyorken… Klonlamayla başlayan teknolojik gelişim, labaratuar ortamında yaratılabilecek geleceğe göz kırpıyorken… Nasıl bir gelecek bekliyor sağlık sektörünü… Yaşam kaygısı ilerleyen teknolojiyle birlikte çareler getirebilecek gibi görünüyorken, nasıl bir gelecek… Tastamam bu konuda fikri olan bir film “Repo Men” işte…

Gelecekte organ satışlarının büyük şirketlerce yapılacağını, zayıflayan organlarımızın yerine yenilerini satın alacağımızı öngören film, işi bir adım daha ilerletip borçları dolayısıyla haciz edilen organlarla dolu bir dünyaya odaklıyor izleyicisini… Haciz yapan ikilimiz de başkarakterlerimiz… Büyük şirketlere ipotekli yaşamlar dışında da korsan bir yaşam olduğunu araya sıkıştırması da çok sürmüyor. Muhtemel karanlık gelecek bilimkurgu filmlerine yeni soluk getirecek düzeyde değil elbette ama sağlam kurulmuş yapısıyla pek de uzak değil sanki, inandırıcı…

Ridley Scott’un çektiği “Matchstick Men” romanıyla hatırladığımız Eric Garcia, sinemaya uyarlanan üçüncü romanında bu kez senarist olarak kadroya dahil olmuş. Ama görünen o ki, iş resmetmeye gelince herşeyden esinlenen, herşeyi andıran bir film çıkmış ortaya. "The Repossession Mambo"nun senaryosunda dirsek temasında bulunan isim de dizi dünyasında bilinen ve House M.D. ile yıldızı parlayan bir isim olan Garett Lerner… Kendi eserinden özgün bir film çıkaramayan Garcia bir yana yönetmende de var kabahat elbette…

2000 yılında kendi yazıp yönettiği kısa film “The Dreamer”dan 10 yıl sonra ilk uzun metrajına imza atan Miguel Sapochnik, birçok filmin sanat departmanında görev almış bir isim olarak özgün bir atmosfer yaratamamış ne yazık ki… Herhangi bir özgünlüğe rastlanıyormu sanki sorusuna verilecek cevap da yok zaten… Öncülü bir çok filmden esintiler taşıyan film, aslında kağıt üstünde gayet güzel duran bir fikri elbirliğiyle harcıyor. Bunu yaparken aksiyonu ve kanı bolca kullanıp, düşünmekle düşündürtmekle uğraşmıyor… Oysa kurulabilecek bir karanlık gelecekte organ satışının büyük şirketler tarafından yapılması durumu daha doğrusu bedenemizin de bir gün kapitalizme ait olacağı öngörüsü paylaşılmaya da tartışılmaya da değer…

Oyuncu kadrosu da gayet iyi olan filmin tüm çorbalığının altında ileride kült olabilme parıltısı halen mevcut… Zaten filmi izlenebilir hale getirende bizzat bu. Özgün olabilse yılın filmi olabilecek bir fikir ilerleyen yıllarda değerlendirilmek üzere sinema tarihinde yerini alıyor nihayetinde… Bilim kurgu meraklılarının gözden kaçırmamasında fayda var, malumunuz gün gelir değerlenir…

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template