♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sadık Acar “Arzunun Psikomitolojisi: Felsefe, Sanat ve Dinde Arzunun Görünümleri” ile okurları Felsefi ve Sanatsal bir yolculuğa davet ediyor


Sadık Acar'ın derinlemesine bir bakış açısıyla kaleme aldığı "Arzunun Psikomitolojisi: Felsefe, Sanat ve Dinde Arzunun Görünümleri", Destek Yayınları etiketiyle okurlarla buluşuyor. Acar, arzunun felsefi, dini ve sanatsal alanlardaki temsillerini, tarihsel ve mitolojik bağlamlarla zenginleştiren bu çalışmasında, bireyi kendi düşünce evrenini sorgulamaya davet ediyor.

Kitap, arzuyu yalnızca bir insani dürtü olarak ele almanın ötesine geçiyor; mitos, din ve felsefe üçgeninde arzuya dair derin bir psikomitolojik analiz sunuyor. Kehf Suresi'nden Hızır ve Musa kıssasına, Platon'un mağara alegorisinden Spinoza ve Hegel'in felsefelerine kadar birçok kaynağı ustalıkla harmanlayan Acar, okuyucularına özgün bir okuma deneyimi sunuyor.

Acar, kitapta arzunun bilinç ve bilinçdışı arasındaki yerini, bireysel ve toplumsal boyutlarını ele alırken, okuyucularını felsefi bir yolculuğa çıkarıyor. Özellikle Hızır ve Musa kıssası üzerine yapılan analizler, insanın kendini aşma ve anlam arayışında arzunun oynadığı merkezi rolü gözler önüne seriyor.

Arka Kapak Yazısı:
Düşüş ve kendine yaslanarak yeniden ayağa kalkış, insan olmanın tarihi serüvenidir.

İnsan en temelde arzu varlığıdır. Arzu, insanın başkasıyla karşılaşmasının, başkaya açılmasının ve nihayetinde başkalaşmasının imkânıdır. İnsan arzuladığı içindir ki ne ise o olmayandır. Arzunun her yönelişi daima bir kendilik görünüşü olarak karşımıza çıkar. Doğal olanı arzulamaktan tinsel olanı arzulamaya ve giderek arzulayanı arzulamaya geçiş hem reel tarihi hem de buna dönük edebiyatı, sanatı, mitleri anlatısal bir kimlik olarak önümüze koyar. Tarihteki tüm ilişkiler, erosun oklarından yani arzunun yönelişlerinden oluşmuş bir bütün olarak boylu boyunca önümüzde uzanır. Köle-efendi ilişkisinden koşulsuz şefkate, ilkel yönetim biçimlerinden demokrasiye, yeme içme biçimlerinden estetik görüye, totaliterlikten dostluk sevgisine, cennetten düşüşten ilahi sevgiye kadar tüm görünüşlerde kendini açığa vuran arzudan başkası değildir. Bizler arzularız ve arzunun macerası bir erginlenme süreci olarak hepimizin kendilik macerasıdır.

Yazar Hakkında: 2005 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. 2015 yılında Marmara Üniversitesi Din Bilimleri ve Felsefe Anabilim Dalında “İbn Arabi’de Miraç Fenomeni” adlı yüksek lisans tezini tamamladı.  “Gelin Tanış Olalım”, “Adana’da Son Yahudiler” adlı belgesel çalışmalarında proje danışmanı olarak görev aldı. “Düşün-ü-yorum” bülten ve dergisinde, Duvar Gazetesinde yazıları yayınlandı. “Felsefe Tarihi”, “Din Fenomenolojisi ve Din felsefesi”, “Çağdaş Felsefe” gibi farklı konu başlıklarında atölye çalışmaları yürüttü. 2023 yılında Destek Yayınları’ndan “Descartes” adlı eseri yayınlandı. Atölye çalışmalarına ve yazın hayatında ürün vermeye devam etmektedir.

Arzunun Psikomitolojisi / Sadık Acar
Türü: Felsefe
Yayınevi: Destek Yayınları
Sayfa Sayısı: 296
Fiyatı: 310 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template