♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Perumal Murugan’ın 2023 Booker Adayı romanı “Cadı Kazanı” The Kitap’tan raflarda


Perumal Murugan’ın Uluslararası Booker Ödülü için uzun listede yer alan romanı “Cadı Kazanı” The Kitap etiketiyle 31 Mayıs’tan itibaren raflarda yerini alıyor.

Saroja ve Kumaresan, birbirlerine âşıktır. İçinde bulundukları toplumun geleneklerine meydan okuyarak ve büyük sırlarını gizleyerek kastlar arası evlilik yaparlar. Genç çift, düğünden sonra Kumaresan’ın köyüne gelir ve ne pahasına olursa olsun sırlarını saklamak zorundadır. Sırlarının ifşa olması, onlar için acı bir ölüme gebe kaderin kapılarını aralayacaktır. 

Kumaresan, her şeyin yolunda gideceğinden emindir. Birtakım meraklı soruların ardından sorgulamaların azalacağına ve mutlu bir hayat yaşayacaklarına inanmaktadır. Köylüler ise Saroja’nın farklı bir kasta mensup olduğundan şüphelenmektedir. Şüphelerinin gerçeğe dönüşmesiyle trajik olaylar birbirini izler. 

Hint kültürüne ait ritüelleri, gelenek ve görenekleri eşsiz bir anlatı ile sunan Perumal Murugan, genç çiftin naifliğinin ve umutlarının karşısına toplumun öfkesini ve karanlık yüzünü koyuyor. İki gencin trajedisini her sözcükten sızarcasına anlatan Murugan’ın kaleme aldığı Cadı Kazanı’nı okuduğunuzda melankolisinin yankısını uzun bir süre hissedeceksiniz.

YAZAR HAKKINDA: Perumal Murugan, Hindistan’ın Tamil Nadu kırsalında 1966 yılında dünyaya geldi. Tamil dilinde yazan Hintli bir yazar, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. On iki roman, altı kısa öykü derlemesi, altı şiir antolojisi ve birçok kurgu dışı kitap yazmıştır. Romanlarından onu çeşitli dillere çevrilmiştir. Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’de Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında protestolar, davalar ve Maadhorubaagan adlı kitabının kast temelli gruplar tarafından yakılmasının ardından kendisini ‘ölü’ ilan etmiştir ve yazarlıktan emekli olduğunu açıklamıştır. 2016 yılında görülen bir davada yargıcın şu kararı Murugan’ı tekrar yazı hayatına döndürdü: “Bırakın yazar en iyi yaptığı şeyle yeniden dirilsin. Yazın!” Cadı Kazanı (Pyre), 2023 Uluslararası Booker Ödülü için uzun listede yer almıştır.

Cadı Kazanı / Perumal Murugan
Orijinal Adı: Pyre
Çevirmen: A. Cemal Balcı
Yayınevi: The Kitap Yayınları
Sayfa Sayısı: 176 sayfa
Etiket Fiyatı: 159 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template