♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık’tan Eylül Yenileri

Sel Yayıncılık Eylül ayını sekiz kitapla karşılıyor. William Melvin Kelley’nin “Amerikan edebiyatının kayıp başyapıtı" olarak nitelendirilen romanı “Güz Dökümü”, Romain Gary’nin başyapıtı “Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı”, Julien Gracq’nun sarsıcı anlatısı “Ormanda Bir Balkon” ve Pauline Réage'ın yıllarca yasaklı kalmış sansasyonel romanı “O'nun Hikâyesi” ayın göz atılmadan geçilmeyecek dünya edebiyatı yenileri. Ülkü Oktay’ın ilk öykü kitabı “Vesvese” ile İsahag Uygar Eskiciyan yeni öykü toplamı “Patates Jazzı” ayın türk edebiyatı yenileri… Salâh Birsel kitaplığı “Halley Kimi Kurtarır” ve Red Kitaplığı da Michel Huteau’nun “Reformcu Filozof ve Anarşist Coğrafyacı - Clémence Royer ve Kropotkin Tartışıyor”u ile sürüyor. 


Güz Dönümü * William Melvin Kelley
ABD'de köleliğin kaldırılmasından neredeyse yüz yıl sonra, siyahlara yönelik ırkçılığın, nefretin, şiddetin ve baskının hız kesmeden sürdüğü bir Güney eyaletinde, siyahi çiftçi Tucker Caliban, "anlam verilemeyen" eylemiyle beyazları dehşete düşürür: Tüm tarlasına tuz döker, ağaçlarını keser, hayvanlarını öldürür, evini ateşe verir ve hiçbir açıklama yapmadan ailesiyle birlikte eyaleti terk eder. Bu sessiz isyan, benzeri görülmemiş bir göçün, tüm siyahların Caliban'ın ardından eyaleti terk etmesine yol açan bir exodus'un fitilini ateşler. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

Eleştirmenler tarafından "Amerikan edebiyatının kayıp başyapıtı" olarak nitelendirilen Güz Dönümü'nde Kelley, siyahların hikâyesini, beyazların pek de hoşlanmayacağı bir şekilde, bizzat onların gözünden anlatır. Irkçılığın 60'lı yıllarda da en az şimdiki kadar yakıcı bir sorun olduğu ABD'de, bir siyah tarafından kaleme alınan bu eşsiz romanın görmezden gelinmesi belki de bu yüzden şaşırtıcı değildir.

Güz Dönümü hem ayrımcılığın dehşetli etkilerine, hem de yaşama ve direnişe dair keşfedilmeyi bekleyen bir klasik.
Özgün Adı: A Different Drummer * Çeviren: M. Barış Gümüşbaş * Dünya Edebiyatı * Roman * 210 Sayfa * 35,00 TL


Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı * Romain Gary
Fransız edebiyatının en sıradışı ve üretken kalemlerinden, prestijli Goncourt ödülünü iki kez kazanmış Romain Gary, namıdiğer Émile Ajar, aydınlık bilincini derin bir mizah duygusuyla harmanladığı ve şiirsel bir dille kaleme aldığı başyapıtı Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı'da, tek başına ayakta durmaya çalışırken biricik oğlunu da yetiştirip hayata hazırlamak için boğuşan göçmen bir kadının zorluklar karşısında verdiği amansız mücadeleyi, onun ihtişamlı bir yazgıya erişebilmesi adına seferber ettiği o büyük enerjiyi ve oğlunun "çok sevdiği o kadının naif hayallerinin yansımasını" yaşamına aktarabilmek için gösterdiği muazzam çabayı anlatır.

Sığındığı müşfik kucakta dünyanın tüm acımasızlığına göğüs geren direngen bir çocuğun, Gary'nin yaşamından kesitler içeren, her aşamasında yaşamla ölümün, yoksullukla yüceliğin kol kola gezdiği bu önemli eserinde, anlatıcının askeri ve diplomatik kariyerinden edebi başarısına ve insan ilişkilerine dek her şey, sarsılmaz karakterli, duygulu, heyecanlı ama aynı zamanda katlanılmaz annenin sevgisi altında şekillenir.

Benliğiyle boğuşmaktan sıkılan ve yarattığı personayla edebiyat otoritelerine çalım atan Gary'nin hayatının şafağında verdiği sözün romanı olan bu başucu kitabı, yazarın diğer tüm kurgularının izleğinin sürülebileceği bir başlama vuruşu...
Özgün Adı: La promesse de I'aube * Çeviren: Alev Er * Dünya Edebiyatı * Roman * 336 Sayfa * 45,00 TL


Halley Kimi Kurtarır * Salâh Birsel
Deneme türünün en malumatfuruş ve kıvrak kalemlerinden Salâh Birsel, 1001 Gece Denemeleri'nin Halley Kimi Kurtarır adlı beşinci cildinde edebiyatın tasını çatlatırcasına dedikodu kazanını kaynatıyor. Yedi cihandan topladığı anekdotları tek bir kitapta muhabbetle buluşturuyor; Camus'den Pavese'ye, Necatigil'den Gürpınar'a, Naîmâ'dan Cevdet Paşa'ya, Malraux'dan Apollinaire'e, Şinasi'den Tepeyran'a, andığı her şahsiyet, tarihe not düştüğü her anıyla dadanmadık dönem, arşınlamadık coğrafya bırakmıyor. Yazının balından, lafın dümeninden, edebiyatın dilinden iyi anlayan Birsel, Türkçeyi nargilesine doldurup fokurdatırken bir edebiyat tarihçisi vazifeşinaslığıyla okurunu muzır muzır selamlıyor.
Edebiyat * Deneme * 167 Sayfa * 24,00 TL
 

Vesvese * Ülkü Oktay
Varoşlarda, köylerde, kasabaların kenar mahallelerinde nefes almaya çalışan, kendilerinden beklenen rollere sığamadıkları için deli, cinli diye yaftalanan, farklılıkları nedeniyle toplumun kenarına itilen kadınlar. İçleri vesvese, içleri ölüm ve yaşam dolu, tıpkı doğa gibi...

Ülkü Oktay, ilk öykü kitabı Vesvese'de "tuhaf" kadınların öykülerini anlatıyor. Her öykü bir kadının ağzından bambaşka bir kadının yazgısını dillendirirken, hiçbiri birbirine benzemeyen karakterler, yazarın sinemacı yönünün de katkısıyla, capcanlı karşımızda beliriyor. Tekinsizlik ve kasvet satırlara sinerken ince bir mizah damarlara yürüyor. Kenarda bir çiçek açıyor, karanlık sularda balıklar yüzüyor.
Edebiyat * Öykü * 68 Sayfa * 18,00 TL

 
Ormanda Bir Balkon * Julien Gracq
Sivri yapraklı, sık dallı ağaçlarla çevrili bir sığınak, sonbaharla eğilen güneş ışınlarının nemli toprakta bıraktığı tatlı sıcaklık, geride kalan yaz günlerinin hatırasını belleğinde taşıyan, tüm sırları içine hapseden geçit vermez bir orman... Ormanın kalbinde, ağaçlar ve bitki örtüsüyle bütünleşmiş rutubetli, alçak tavanlı, yorgun bir koruganı kendine yuva bellemiş bir asker...

Ormanda Bir Balkon, savaş tüm şiddetiyle ağır ağır yaklaşırken, ölümden ve acıdan arınmış bir başka gerçekliğin; patikada sağlam adımlarla yol alan, ormanın kuytularında soluklanıp hayat bulan Asteğmen Grange'ın hikâyesidir. Grange'ın gözünde yaşam, dört bir yandan hücum eden yangının ortasında, gergin bekleyiş sürerken ve ölüm yaklaşırken rüzgârla salınan dalların hışırtısına, kuşların kanat çırpışına, dağların ardında usulca batan güneşin kızılına tutunmaktır.

Savaşı ardında bırakıp kan revan içinde yuvaya dönmeye çalışanların yaşama, yeni güne ve bir ormana inanabilme ihtimali üzerine sarsıcı bir anlatı.
Özgün Adı: Un balcon en forêt * Çeviren: İsmet Birkan * Dünya Edebiyatı * Roman * 175 sayfa * 28,00 TL

 
Patates Jazzı * İsahag Uygar Eskiciyan
Patatesin müziği olur mu? Ya öyküleri? Patates Jazzı'nda patates belki insanın kalbini, belki hiç kopmayan anne-çocuk bağını, belki de ölümün ta kendisini simgeliyor.

Doğumdan ölüme anne-çocuk arasında kurulan derin ve karmaşık bağın aldığı haller, kâh ilk aşkın acılarına, kâh fiziksel çirkinliğin benlikte bıraktığı arazlara uzanarak "annesinin yürekten, babasının uzaktan seveceği kadar çirkin" bir çocuğun dilinden anlatılıyor. Ortak karakterler öykülerde bir görünüp bir kaybolurken okura farklı okuma imkânları açılıyor. Çocukluktan vazgeçmeyen, ironiyi elden bırakmayan, hüzünlü öyküler bunlar. Annesini unutamayan ve unutamayacak olan herkese sesleniyor.
Edebiyat * Öykü * 103 Sayfa * 20,00 TL


O'nun Hikâyesi * Pauline Réage
Pauline Réage'ın, Fransa'da tutulması imkânsız bir sır gibi dilden dile yayılan, yıllarca yasaklı kalmış sansasyonel kitabı O'nun Hikâyesi, bedenini ıstıraba, ruhunu bilinmeze terk eden bir kadının, itaatsizliğin ve normlara direnişin olduğu kadar teslimiyetin ve boyun eğişin kışkırtıcı anlatısıdır.

Bu erotik edebiyat klasiği, zifiri karanlığa açılan, her adımda, her dönemeçte tuhaf, can sıkıcı izler bırakan bir sarmala teslim olanların, zincirlerini savaş madalyaları misali gururla taşıyanların, dağlanan bedenlerin çıkmazında kan revan içinde debelenirken kırbaç darbelerinin açtığı yaraların kabuğunu soyma cüreti gösterebilen gümrâhların yoluna ışık tutar.

Tutkunun, şehvetin, köleliğin ve esaretin verdiği tatlı hazzın peşinden usulca gidenlerin kapı deliklerinden içeri bakmaya cesaret edebilenler için uçsuz bucaksız bir evren...
Özgün Adı: Histoire d'O * Çeviren: Birsel Uzma * Dünya Edebiyatı * Roman * 173 sayfa * 30,00 TL


Reformcu Filozof ve Anarşist Coğrafyacı - Clémence Royer ve Kropotkin Tartışıyor * Michel Huteau
Darwin'in Türlerin Kökeni kitabının ilk çevirmeni ve sosyal Darwinizm'in ilk teorisyeni, feminist, antropolog ve filozof Clémence Royer, başta Karşılıklı Yardımlaşma olmak üzere çeşitli eseriyle anarşist teorinin önde gelen isimlerinden, çağdaşları arasında tanınmış bir coğrafyacı olan Piyotr Kropotkin'i hapishanede ziyaret etseydi, ortaya çıkabilecek diyalektik çatışma, günümüze dek çözümsüz kalmış tarihsel sorunlara ve pratiklere ışık tutar mıydı?

Siyaset ve bilim sahasına damgasını vurmuş bu iki tarihsel şahsiyeti eserlerinden ve hayatlarından yola çıkarak karşı karşıya getiren bu hayali söyleşi, kapitalizm koşullarında devrim ve reform, devlet, sömürü, eşitsizlik, kadın, ahlak gibi meseleleri ele alır.

Reformcu Filozof ve Anarşist Coğrafyacı; Darwin, Marx ve Spencer'ın görüşlerine sıklıkla atıfta bulunulan bu diyaloğun barındırdığı dayanışma, doğrudan demokrasi gibi konulara dair can alıcı sorunlarda dile getirilen zihin açıcı argümanlarla, insanlık tarihinin ezeli meselelerinin çözümlenmesi adına sıradışı bir çalışma.
Özgün Adı: Philosophe réformiste et le géographe anarchiste: Conversation entre Clémence Royer et Pierre Kropotkine * Çeviren: Alev Er * Red Kitaplığı * Felsefe * 143 Sayfa * 20,00 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template