♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Sel Yayıncılık’tan Mart Yenileri

Sel Yayıncılık Mart ayını her zaman olduğu gibi kadın kitaplarıyla karşılıyor. 8 Mart hediyeleri gibi görünen altılının tamamı dikkat çekici. Canımız Toni Morrison’ın okurunu dirençli duruşa çağırdığı romanı “Katran Bebek”, Gioconda Belli’nin gerçekdışı ütopyası “Kadınlar Ülkesi”, Buket Arbatlı’nın kadınlığın binbir türlü haline yakından bakış attığı öykü toplamı “Erkeklere Her Şey Anlatılmaz” ve Zeynep Uzunbay’ın yaraları nakşettiği şiir kitabı “Yara Falı” ayın ıskalanmaması gereken edebiyat kitapları. Leslie Kern’in şehrin sokaklarının kadınlara kapatılmasının yarattığı öfkeyle kaleme sarıldığı “Feminist Şehir” “KentSel” serisinin, Florence Rochefort’un kadınların müşterek tarihini anlattığı “Feminizmler Tarihi” de “Kadın Kitaplığı” serisinin yeni kitapları olarak raflarda…


Katran Bebek * Toni Morrison
Nobel ve Pulitzer ödüllü Toni Morrison Katran Bebek'te, iki farklı kutuptan insanı birbirine yaklaştıran aynı tarihsel sömürü lekesini bambaşka bir perspektiften ele alıyor. Köleliğin bilinçaltına kazılı izlerini dokunaklı bir ilişkide doğan ihtiraslı krizler üzerinden okuyan Morrison, farklı sınıflardan siyahilerin yaşamın acımasızlığına karşı aldıkları gardın onları nasıl daha da savunmasız kıldığını büyülü bir dille aktarıyor.

Ne beyaz ne de siyahi, arafta kalmış insanların yaşama karşı dingin fakat dirençli duruşları kültürel kırılmalar ve sınıfsal çelişkilerle sarsılırken, bu heybetli yüklerin altında ezilen ama bir nefeste sırtlayıp yoluna devam eden yine kadınlar oluyor...
Özgün Adı: Tar Baby * Çeviren: İlknur Özdemir * Dünya Edebiyatı, Roman * 360 Sayfa * 40,00 TL


Erkeklere Her Şey Anlatılmaz * Buket Arbatlı
Buket Arbatlı ilk öykü kitabı Erkeklere Her Şey Anlatılmaz'da kadınlığın binbir türlü haline yakından bakıyor; sakınmanın kırık sesini cesaretin sözüne, kasvetin karanlığını öfkenin alazına dönüştüren satırlarıyla kadınlar arasındaki gizli lisanın tercümanlığına soyunuyor. İnsanı bir ürperti gibi sarıveren dertleri karakterlerine giydirerek her birimizi kırılgan kaftanını terk etmeye davet ediyor. Arbatlı'nın kalemine her öyküsünde bambaşka bir kadın, bambaşka bir yeryüzü hali takılıyor.
Edebiyat, Öykü * 141 Sayfa * 20,00 TL


Kadınlar Ülkesi * Gioconda Belli
Erotik Sol Parti'nin nihai bir kuruluş hedefi vardır: Yolsuzluklar, haksızlıklar ve usulsüzlüklerle başa çıkmak için bu abluka karşısında nefes almak, cam tavanı yıkmak isteyen kadınların ihtiyaçları çerçevesinde şekillenen bir düş; erkeksiz bir düzen yaratmak. Mizah, yaratıcılık ve hayalgücünden beslenen bir iktidar tahayyülünü hayata geçirmek ve hemcinslerinin yaşamını değiştirmek isteyen kadınların önündeki en büyük engel ise zaten tanıdık bir düşmandır...

Portakal Ağacında Oturan Kadın'ın ödüllü yazarı Gioconda Belli'den yozlaşmış politikacılar, eril tutumlar ve maço dayatmalardan müteşekkil erkek dünyasını ironinin gücüyle alaşağı eden gerçekdışı bir ütopya...
Özgün Adı: El país de las mujeres * Çeviren: Ceren Hasançebi * Dünya Edebiyatı, Roman * 278 Sayfa * 30,00 TL


Yara Falı * Zeynep Uzunbay 
Çağdaş şiirimizin özgün seslerinden Zeynep Uzunbay, bin yaranın bahçesinde hemderdimiz oluyor, falımıza bakıp dermana uzanıyor. Başkasına değmenin keskin ama neşeyi de elden bırakmayan şiirini yazarken neşter dönüyor avcunda...

senin yaran geç kalmak biriktirmiş içine
hem sen niye böyle alıp attın kendini içine?
-bir şiire kadar çıkacaksın deyip geçsem mi?-
sen bir ömür aldıracaksın, niye?
üstünde hep aşk olacak, olsun
kimi görünmez kılacak seni, kimi çıplak...
sen bir ömür aldanacaksın Kim'e
suçluluk lekesi basmış faldaki ayı
insan insanın yalan olduğunu bilince
demek saklanamıyor içine bile
Edebiyat, Şiir * 85 Sayfa * 14,00 TL


Feminist Şehir * Leslie Kern
Leslie Kern, şehir planlamalarının ve kentsel alan tasarımlarının erkeklere odaklandığı, kadınlara "ayrılan" alanlarınsa heteronormatifliğin kalıplarını yeniden üretmekten başka bir işe yaramadığı gerçeğinden yola çıkıyor ve bir kadın olarak şehri deneyimlemenin anlamını erkeklerce tasarlanan ilk "coğrafya" olarak bedeninden başlayarak çözümlüyor.

Hamileyken ya da bebeği kucağındayken şehirde hareket etmenin güçlüğünden kentsel alanların kadın arkadaşlığına ket vuracak şekilde tasarlanmasına, "eve varınca mesaj atmak" ve takside birisiyle konuşuyormuş numarası yapmaktan queer, lezbiyen ve sakat kadınların görünmez kılınmasına, yalnız kalma hakkının çiğnenmesinden kaldırımların ışıklandırılmasına kadar, kentsel alanda kadınların önüne çıkarılan güçlükleri ve bunlara direnme biçimlerini müthiş bir berraklıkla ortaya koyuyor.

Kadınlar için şehrin sürekli bir tehlike coğrafyası olarak kurulduğuna dikkati çeken Kern, gerçek tehditlerin yanı sıra tehlike mitlerinin de kadınların zihinsel coğrafyalarını şekillendirdiğini; yaratılan korkunun kadınların kentsel deneyimlerine ket vurduğunu ileri sürüyor. Özgürleşme alanı olarak şehir ile tehlike alanı olarak şehir arasındaki gerilimi ustalıkla ele alan yazar, şehrin sokaklarının kadınlara kapatılmasının yarattığı öfkeyle sarılıyor kaleme: "Tehlikelerin canı cehenneme..."
Özgün Adı: Feminist City: A Field Guide * Çeviren: Beyza Sumer Aydaş * KentSel, İnceleme * 197 Sayfa * 28,00 TL


Feminizmler Tarihi * Florence Rochefort
Feminizmler Tarihi, on sekizinci yüzyılda Batı'da gerçekleşen devrimler ve kitlesel hareketlerle adım adım gelişerek serpilip büyüyen ve son noktada gücünü küresel boyutta ilan eden feminizme can veren hareketleri dini, siyasal ve kültürel odaklar üzerinden keşfe çıkıyor.

Kadınların hak, özgürlük ve eşitlik talepleriyle biçimlenen özgül deneyimleri kadar, sömürge karşıtı hareketle, siyahilerin mücadelesiyle, seçme hakkı ve eşit ücret talebiyle dayanışma halinde dört bir yandan sürgün veren çeşitli feminizmlerin tarihsel mirası serimleniyor.

Florence Rochefort, öfkelerini, tutkularını ve inançlarını yeniden şekillendirerek evlerden sokaklara, şehir merkezlerine, üniversitelere, hayatın her alanında özgürleşmeye ve savaşmaya devam eden; patriyarkal emek sömürüsüne, cinsiyetçi söylemlere ve önyargılara göz açtırmamaya kararlı kadınların müşterek hikâyesini anlatıyor.
Özgün Adı: Histoire mondiale des féminismes * Çeviren: Özlem Altun * Kadın Kitaplığı, Araştırma * 108 Sayfa * 18,00 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template