♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Latin Edebiyatının Büyük Ustasından Son Miras : Doğu Avrupa’da Yolculuk

Doğu Avrupa’da Yolculuk Gabriel García Márquez’in 1950’lerde gazeteci olarak Doğu Avrupa’daki sosyalist ülkelere yaptığı seyahatin bir güncesi. Doğu Almanya’dan başlayıp Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Sovyetler Birliği’ne uzanan bu serüven boyunca okurlar Márquez’in hem yol arkadaşları ve tanıştığı kişilere dair gözlemlerini hem de dönemin toplumsal ve siyasi gelişmeleriyle ilgili yorumlarını bulacaklar, elbette hepsi yazarın kendine has renkli anlatımıyla.

“Sınıfların ortadan kalkması hayret verici bir şey. Herkes eşit, herkes aynı düzeyde, herkes kötü dikilmiş eski püskü giysiler içinde, ayaklarında kalitesiz ayakkabılar var. Hiç acele etmiyorlar, telaş yok, sanki yaşamak için her şeyi ağırdan alıp tüm vakitlerini kullanıyorlar. Burada da köylerdeki aynı saf, iyi kalpli ve sağlıklı kalabalık kitleler var ama devasa boyutlarda.”

Nobel Ödüllü Márquez’in 2014’teki ölümünden sonra yayımlanan Doğu Avrupa’da Yolculuk, yazarın sevenleri için paha biçilmez bir hazine. Márquez’i sadece romancı değil, gazeteci olarak da tanımak isteyenler için yazarın iç dünyasına ışık tutan, sıradışı bir seyahat kitabı. Isabel Allende, Márquez için, “Aslında okurların iç dünyasını fethetmişti, dünyayı fethetmişti ve dünyaya bizleri, Latin Amerikalıları anlatmıştı; bize bizleri anlatmıştı,” diyor. Doğu Avrupa’da Yolculuk, bu büyülü yazarın gözlerinden bu sefer dünyanın bir başka köşesini tanımak, anlamak isteyenler için eşsiz bir fırsat. 

“Bende insanlara karşı ilgi duymak gibi mesleki bir merak var.”

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ: 1928’de Kolombiya’nın Aracataca kentinde doğdu. Hukuk ve gazetecilik öğrenimini yarım bıraktı. 1940’lardan başlayarak uzun yıllar gazetecilik yaptı. Yine aynı yıllarda öykü yazmaya başladı. Yayımlanan ilk önemli yapıtı, Yaprak Fırtınası’ydı. Albaya Mektup Yok, ülkesi uğruna savaşarak yaptığı hizmetlerin karşılıksız kaldığını anlayan bir subay eskisinin öyküsüydü. Bunu Hanım Ana’nın Cenaze Töreni (1962) ve Şer Saati (1962) izledi. García Márquez, en tanınmış romanı Yüzyıllık Yalnızlık’ı (1967), Meksika’ya ilk gidişinde yazdı. Yüzyıllık Yalnızlık’taki bir bölümden esinlenerek yazdığı öykülerini İyi Kalpli Eréndira (1972) adlı kitapta toplayan yazar, daha sonra birbiri ardı sıra Mavi Köpeğin Gözleri’ni (1972), Başkan Babamızın Sonbaharı’nı (1975), Kırmızı Pazartesi’yi (1981), Kolera Günlerinde Aşk’ı (1985), Simón Bolívar’ın yaşamının son aylarını konu edinen Labirentindeki General’i (1989) yayımladı. García Márquez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. 2014’te Meksika’da seksen yedi yaşında hayata veda etti.

DOĞU AVRUPA’DA YOLCULUK / Gabriel García Márquez
Çeviri: İnci Kut
Tür: Gezi  
Sayfa sayısı: 139 Sayfa
Fiyatı: 13 TL
Yayın tarihi: 1 Eylül 2016


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template