♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dünyanın En İyi İspanyolca Yazan Yazarlarından Andrés Neuman İlk Kez Türkçede : Yalnız Konuşmalar

Nitelikli edebiyatın peşindeki okura Soyka Yayınları’ndan mesaj var. “Dünyanın en iyi İspanyolca yazan yazarlarından birini Türkçe’ye kazandırdık.” diyor ve ekliyolar: Arjantinli yazar Andrés Neuman “Yalnız Konuşmalar” adlı akıcı ve duygusal romanı ile Soyka’da. İngiliz Granta dergisi tarafından 2010’da “tüm dünyada İspanyolca yazan en iyi 22 yazar” arasında gösterilen, eserleri 22 dile çevrilen ve pek çok ödül alan Arjantinli yazar Andrés Neuman, Türkçede ilk kez okurların karşısına çıkıyor. 

1999’da Şilili büyük yazar Roberto Bolano, “21. yüzyıl edebiyatı Andres Neuman ve onun kuşağına ait olacaktır,” dediğinde Neuman henüz ilk kitabını yayımlamıştı ve yalnızca 22 yaşındaydı. Arjantin’de doğan yazar çocukluk yıllarının ardından İspanya’ya taşındı ve Granada Üniversitesi’nde İspanyol felsefesi okudu; burada Latin Amerika edebiyatı üzerine dersler verdi. Şiirler, öyküler, denemeler ve romanlar yazdı, çeviriler yaptı.

Dünyanın en önemli edebiyat festivallerinden biri olan Hay Festivali’nde en sıra dışı Latin Amerikalı yazar seçildi. Granta dergisi tarafından İspanyolcadaki en önemli 22 genç yazardan biri olarak gösterildi. 2009’da Yüzyılın Seyyahı adlı epik romanıyla İspanyolcanın en büyük edebiyat ödülü olan Alfaguara’yı kazandı. Neuman, Bolano’nun kendisine duyduğu güveni boşa çıkarmadı ve Arjantin-İspanya köklerini yapıtlarına taşıyarak Latin Amerika ve Avrupa edebiyatının bugün en önemli isimlerinden biri konumunda.

Konsantre olduğunda hava durumunu değiştirebileceğine inanan 10 yaşındaki Lito, Pedro adını verdikleri kamyona atlayıp babasıyla yolculuğa çıkıyor. Bu gezide yeni yerler, yeni insanlar keşfeden Lito, bunun ölmek üzere olan babası Mario’yla son yolculuğu olduğunu bilmiyor. Mario’nunsa, oğluna hayat boyunca unutamayacağı güzel bir anı daha bırakmak dışında hiçbir hedefi kalmamış.

Ve Elena, Mario’nun eşi, Lito’nun annesi… Yıllardır sevdiği ve bağlandığı adamın ölüme yaklaşmasının ağırlığını, geride kaldığı evinde edebiyata, yazarlara ve sıradışı bir aldatmaya sığınarak atlatmaya çalışıyor. Kendi bedenini yeniden keşfediyor, yaşamına nasıl devam edeceğini sorguluyor.

Yalnız Konuşmalar, Lito, Mario ve Elena’nın kendileriyle konuşmalarını tek bir metinde aktararak kadın, erkek ve 10 yaşındaki bir çocuğun hayatı nasıl algıladığını kısa ama vurucu bir biçimde gösteriyor.

“…Hayatın tadını çıkar, duydun mu? Hayatın tadına varmak kolay iş değildir, sabırlı ol, ama çok değil ve her zaman genç kalmayacağını bilerek yaşa, bunu bilmesen de sorun değil; seviş, kendin için, benim için ve hatta annen için, çok seviş, geç çocuk sahibi ol, olursan da kışın denize gidin, kışın gitmek iyidir, yakında göreceksin, başım ağrıyor ama kendimi kötü hissetmiyorum, nasıl diyeyim bilemiyorum, zamanı gelince tek başına seyahate çık, her seferinde aşık olma ve giyimine özen göster, beni duyuyor musun? Kısacası öğütler aslında pek dinlenmez, aklına yatmıyorsa onları dinleme, zaten aklına yatıyorsa ihtiyacın da yoktur, asla öğütlere güvenme oğlum, seyahat acenteleri hiç görmediğin yerlere gitmeni tavsiye eder, beni büyüdüğünde daha çok seveceksin…”

Yalnız Konuşmalar, insanların ölüm, sevgi, cinsellik ve yalnızlık üzerine düşüncelerinin nasıl değiştiğini bir aile üzerinden, sade ve akıcı bir dille anlatıyor.

Yalnız Konuşmalar / Andrés Neuman
Orijinal adı: Hablar Solos
Orijinal dil: İspanyolca
Çevirmen Adı: Gökçegül Küçükkaya
Yayınevi: Soyka Yayınları
Dizi Adı: Edebiyat
Türü: Roman
Basım Tarihi: Mart 2016
Basım Bilgisi: 1. Basım
Çıkış tarihi: 6 Nisan 2016
Sayfa Sayısı: 160
Etiket Fiyatı: 14 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template