♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Dedalus Kitap, Sizi Gertrude Stein'in Picasso'suyla Tanıştırıyor!

Modern edebiyatın öncülerinden Gertrude Stein’ın Picasso’su, Dedalus Kitap’ın Ocak’16 kataloğunda. Sanata ilgi duyan herkesin okuyabileceği bu anlatı, Picasso ve Kübizm meraklılarını sevindirecek. 

“Picasso’nun resim sanatında yaptığını Gertrude Stein yazında yapar” benzetmesini hiç duydunuz mu? Bu düzeye, onun metinlerinin okuyanlar dikkat çeker. Ayrıca Kübizm’in  önemli destekçilerinden. ABD doğumlu Stein’in evi, dönemin önemli ressam ve yazarlarının buluşma noktası olmuş. Alice B. Toklas ile 50 yıl boyunca aynı evi paylaşmıştır. The Autobiography of Alice B. Toklas isimli biyografi, en önemli eserlerinden biridir. Picasso gibi. Gertrude Stein’ın portresini çizen Picasso’ya,  resmin Stein'a benzemediği yönünde eleştiriler gelmiş, Picasso eleştirileri şöyle yanıtlamıştır: "Benzeyecek." 

“İspanyollar yokuşu hızla tırmanmaya bayılırlar ama yavaş yavaş inmeyi severler.”

Picasso, Avrupa’nın sanat çevresince otorite kabul edilen Sevgili Pablo’nun resim, heykel ve şiirlerini yorumlama biçimiyle bir eleştiri kitabı özelliğini taşıyor. Tercih ettiği dil ile Stein, biyografinin bildiğimiz ‘monoton’ anlatı geleneğini kırmış, ünlü ressamın hayatını eğlenceli ve yakışıklı bir üslupla aktarmış. 

“Bir köşe, bir başka köşe kadar önemliydi. Kısaca söylemek gerekirse kübizmin kendisiydi bu.”


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template