♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Enis Batur’un Şiirleri Tek Çatı Altında Toplanmaya Devam Ediyor : Tuğralar Perişey

Türk edebiyatının en üretken isimlerinden şair- yazar Enis Batur’un şiirleri tek çatı altında toplanmaya devam ediyor. Lirik şiirlerinin ilk olarak yer aldığı “Tuğralar” ve 1993 yılında Cemal Süreya Şiir Ödülü’nü kazanan “Perişey” Kırmızı Kedi’den tek ciltte raflarda yerini alıyor.

15 Haziran 2015 itibariyle Kırmızı Kedi’nin yeni proje ve dizilerinde ‘danışman / dizi sorumlusu’ olarak görev almasıyla başlayan süreçte Batur’un şiirlerine de derli toplu ulaşma şansımız doğmuştu. Mart ayında yayımlanan “A Cappella” ile yeni lirik şiirlerini okura sunan Batur’un üç ciltlik “Doğu – Batı Dîvanı” da mayıs ayında tek ciltte toplanmıştı. “Tuğralar Perişey” ile birlikte daha yıl bitmeden kısa süre içinde üç Enis Batur kitabına kavuşmuş olduk. Devamının da “Yanık Dîvan”la geleceğinin müjdesini de almıştık.

Enis Batur’un ilk baskısını 1985’de yapan “Lirik Şiirler 1973-1984” alt başlıklı kitabı “Tuğralar”ı deyince Cemal Süreya’nın yorumunu anmamak imkansız… "Enis Batur'un Tuğralar'ına bakıyorum. Enis benim çok değer verdiğim bir yazar. Ne yazsa merakla eğilirim. Şiirine tam alıştım diyemem. Yine de çok değişik bir çalışma içinde. Kimseye benzemiyor. Bence önemlidir bu. Dili yazı olarak görmeyi seviyor. Ve yazıyı sonsuz büyütmek istiyor. Her zamanki gibi ilginç ve derin. Kendi payıma, ben çok şey öğrenmişimdir Enis Batur'un yazdıklarından." (Cemal Süreya, Günlük, 1985)

İlk baskısını 1992’de yapan “Şiirler 1985 – 1992” alt başlıklı Perişey de 1993 Cemal Süreya Şiir Ödülü sahibi olmuştu. Onu da Melih Cevdet Anday’ın sözüyle analım… “Bütün yazdıklarını ta baştan beri dikkatle izlediğim Enis Batur'un şairliğinde bir yalvaçlık, bir ermişlik bulmuşumdur hep. Dizelerinin gizemli havasından mı, yoksa kendini karşısına almasından, nesnelerin gizini araştırmasından mı, kesin olarak söyleyemeyeceğim. Hangi iyi şiirde yalvaçlık yoktur ki! Enis Batur, denemeleri ile şiirini omuz omuza yürütmekle, sanıyorum, ikisi için de başarılı bir bağımsızlık savaşı yürütüyor ve düzyazının hakkını düzyazıya, şiirin hakkını şiire veriyor."

Bu iki alıntıdan sonra hazır Kırmızı Kedi şiirleri toplu ciltlerle yayımlıyorken Enis Batur şiirlerinin peşine düşmemek, kitapları almamak olmaz…


TUĞRALAR PERİŞEY
Lirik Şiirler 1973 - 1992

Benim geceyi söndüren
sonsuz parmaklı büyücü,
bulutların arasından şehre
güneşi dağıtan benim.
Sabahın mor kıvılcımı,
piyanodaki son at,
dalga ve dalgakıran benim.
Mektup benim, zarf ben,
benim yelkene dolan hava,
yelken, yelkende parçalanan
martı ve hallaç benim.
Benim bu ayna, bu sûret –
Bu yüz: Benim.

Dizisi : Türk Edebiyatı 
Türü : Şiir
Yazan : Enis Batur
Sayfa : 316 
Fiyatı : 25 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template