♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Kitaplara, Okumaya ve Aşka Dair: Kağıt Ev

Yayımladıkları ilk kitaplarından itibaren tutku ve merakla takip ettiğimiz Jaguar Kitap, yine olaya dönüşen bir kitapla karşımızda... Arjantinli yazar Carlos Maria Dominguez’in 2002 yılında yayımlanan ve bir çok dile çevrilerek büyük ilgi uyandıran novellası “La casa de papel” nihayet “Kağıt Ev” adıyla dilimize kazandırıldı ve raflarda yerini aldı...

Bazı insanlar kitap okumaz, bazıları okur ve kimileriyse okumakla kalmayıp onlarla birlikte yaşar. Kâğıt Ev, işte bu kitap tutkunlarından Carlos Brauer’in ve onun -bir edebiyat profesörü olan- Bruma Lennon’la olan gizemli ilişkisinin, bu ilişkinin gün yüzüne çıkmasına neden olan bir Joseph Conrad cildinin, kitap ve okuma aşkıyla dolu yaşamların hikâyesi...

İspanyolca aslından Seda Ersavcı’nın çevirisi, Peter Sis’in çizimleri ve Cem Ersavcı’nın kapak fotoğrafıyla, kalın ciltlerin arasında saklanacak bir mücevher...

“1998 ilkbaharında Bluma Lennon, Soho’daki bir kitapçıdan Emily Dickinson’ın Şiirler’inin eski bir baskısını aldı ve ilk köşe başında, tam da ikinci şiiri okumaya başladığında bir arabanın altında kaldı.

Kitaplar insanların kaderlerini değiştirir. Kimileri Malezya Kaplanı’nı okuyup uzak diyarlardaki üniversitelerde edebiyat profesörü oldu. Siddhartha binlerce gencin Hinduizm’e merak salmasını sağladı, Hemingway onları sporcu yaptı, Dumas binlerce kadının hayatını alt üst ettiyse de, yemek kitapları sayesinde intihardan kurtulanların sayısı hiç de az değildi. Ne var ki Bluma kitap kurbanlarından biri oldu.

Ama tek kurban o değildi. Antik Diller profesörü yaşlı Leonard Wood kütüphanesindeki raftan kafasına düşen beş ciltlik Britannica Ansiklopedisi ile felç oldu; arkadaşım Richard, William Faulkner’ın raftaki Abşalom, Abşalom!’una ulaşmaya çalışırken merdivenden düşüp bacağını kırdı. Buenos Aires’ten başka bir arkadaş bir halk kütüphanesinin bodrum katındaki arşivleri incelerken tüberküloza yakalandı. Öfke nöbetine tutulup Karamazov Kardeşler’in sayfalarını mideye indirdikten sonra hazımsızlıktan ölen bir Şili terrier’i de biliyorum ayrıca.

Büyükannem ne zaman yatakta kitap okuduğumu görse bana, “Bırak şunu, kitaplar tehlikedir,” derdi. Yıllarca bunu onun cehaletine verdim, ama zaman Alman büyükannemin bilgeliğini kanıtladı.”

Jaguar kitap, “Kağıt Ev”i neden yayımladıklarının cevabını da sitelerinde şöyle veriyor:
Gerçek okurlar-özellikle edebiyat okurları- için, bir insanın kitaplar(ıy)la kurduğu sıradışı, fantastik öyküsünü anlatan kitaplar, tadına doyulmaz kitaplardandır. Çoğumuz bir şekilde kitap okuyarak başlarız yaşama. Biraz şanslı olanlarımız bu beraberliği uzun bir süre devam ettirir, ama bu beraberliği sonuna kadar götürmek ise çok az ve daha şanslı küçük bir azınlığa nasip olur. İşte Kâğıt Ev, bahsettiğimiz küçük azınlığa mensup birinin öyküsünü anlatıyor. Kitap okumayanlar için hiçbir cazibesi olmayan bir yaşam bu. Hatta araba, ev vs. almak varken o parayı kitaba harcamak veya evi sürekli yenilenen eşyalarla doldurmak varken kitaplarla doldurmak, bir gün size sırtını dönecek kişilerle ilişki kurmak varken kitaplarla haşır neşir olmak enayilik gibi görünür. “Bırakalım öyle bilsinler,” der gerçek kitap kurtları. Bir eşya ancak daha yeni bir modeli çıkana kadar insanı heyecanlandırır. Ama daha iyisi var -ki hiçbir gerçek okur böyle bir şey demez- diye bir Tolstoy, Proust, Çehov veya Sait Faik kitabını elinden çıkaran bir okur yoktur. O kitaplar onları her daim sevindirir, mutlu eder. İşte kitaplarla sonuna dek yaşamanın ödülü de budur. Kâğıt Ev'i bunları bize çok güzel anlattığı için yayımladık.


Yazar Adı: Carlos Maria Dominguez
Kitap Adı: Kâğıt Ev
Çeviren: Seda Ersavcı
Editör: Ferhat Özkan
Sayfa Sayısı: 94
Fiyat: 12 TL
Dağıtım Tarihi: 21.01.2015
Yayınevi: Jaguar Kitap


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template