♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

1963 Kıbrıs olayları beyaz perdeye yansıyor

Bugüne kadar sinemaya konu olmayan Kıbrıs'taki 1963 olayları, usta yönetmen Derviş Zaim'in kamerasından 'Gölgeler ve Suretler' filmiyle anlatılacak. Kıbrıs'ta tanıtım toplantısı yapılan filmin yönetmeni Zaim, 50 yıl önce yaşanmış bir olayı, sinemada ele almaktan mutlu olduğunu belirtti.

Ünlü yönetmen Derviş Zaim; Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Çamur, Cenneti Beklerken ve Nokta'dan sonra 6. filminde Türk sinemasında az işlenen bir konuya, Kıbrıs'a eğiliyor. 1963'te Kıbrıs'ta başlayan olayların anlatıldığı Gölgeler ve Suretler filmi, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Yönetmen Derviş Zaim'in ve oyuncuların da hazır bulunduğu toplantıya Rum basını da büyük ilgi gösterdi.

Yönetmen Derviş Zaim, toplantıda yaptığı konuşmada, bugüne kadar 1963 olayları ile ilgili film yapılmadığını 50 yıl aradan sonra bu konuyu sinemayla gündeme getirmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti. Bu durumun kendisini motive ettiğini belirten yönetmen, filminin çekimlerinin bittiğini söyledi.

KKTC'nin Karpaz ve Mağusa bölgesinde yapılan Gölgeler ve Suretler'in çekimleri 5 hafta sürdü. Film için bu bölgelerin seçilmesine bakir doğa ve mimari özellikler etkili oldu.

Derviş Zaim, Güney ve Kuzey'deki inşaat çılgınlığı sayesinde artık 50'li ve 60'lı yılları yansıtan yer bulmanın zor olduğunu belirtti. Rum ve Türk oyuncuların yer aldığı Gölgeler ve Suretler'de yönetmen, Kıbrıs'ta daha önceden film çekmek istediğini; ama koşulların mümkün olmadığını ifade etti.

Zaim, içinde kalan ukdeyi şu sözlerle dile getirdi; "Tabutta Rövaşata'dan sonra Kıbrıs'ta geçen bir film çekmek istedim. O projemin adı 'Via Beyrut'tu. 2000 yılında projemi gerçekleştiremeyeceğimi anlayınca Filler ve Çimen'i yaptım. Çamur'un konusunda Kıbrıs'ı ele almış olmama rağmen o dönem Kıbrıs'ta yapmaya cesaret edemedim. 2003'ten önce olduğu için o dönem riskliydi."

"Gölgeler ve Suretler" Rum ve Türk oyuncuların KKTC'de yer aldıkları ilk film olma özelliğini de taşıyor. 'Gölgeler ve Suretler'de 1963'te Kıbrıs'ta başlayan olaylar sırasında bir Karagöz oynatıcısı olan babasından ayrı düşen genç kızın geçirdiği dönüşüm ve olgunlaşma süreci anlatılıyor.

Filmde, Osman Alkaş, Settar Tanrıöğen, Erol Refikoğlu, Buğra Gülsoy, Hazar Ergüçlü gibi Türk oyuncuların yanı sıra, Popi Avraam, Konstantinos Gavriel, Pantelis Antonas gibi Rum oyuncular da yer alıyor.

"Gölgeler ve Suretler" Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterime girdikten sonra, vizyona girecek.


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template