♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Altyazı’nın Nisan sayısı bayilerde

Aylık Sinema Dergisi Altyazı’nın Nisan sayısında, sinemamızın iki büyük ismi Semih Kaplanoğlu ve Reha Erdem’in merakla beklenen son filmlerinin vizyona gelecek olmasının ve İstanbul Film Festivali’nin heyecanı bir arada yaşanıyor.

Geçtiğimiz Berlin Film Festivali’nde ‘Altın Ayı’yı kazanarak büyük bir başarıya imza atan Bal, Semih Kaplanoğlu’nun ‘Yusuf Üçlemesi’ni sonlandırışı ve Kaplanoğlu’nun rüyamsı estetiğinin vardığı nokta üzerine düşünen bir yazıyla dergide ele alınıyor. Reha Erdem’in yine özgün bir sinemasal evren yarattığı bol ödüllü filmi Kosmos ise, Reha Erdem sinemasını baştan sona kat eden kapsamlı bir makalenin içinde kendine yer buluyor.

Her yıl İstanbul Film Festivali’ne geniş bir dosya ayıran Altyazı, bu yıl da geleneği bozmuyor ve 29.’su gerçekleştirilecek festivali hem kapsamlı bölüm incelemeleriyle hem de rehber olma amacını taşıyan kısa tanıtım yazılarıyla karşılıyor. Cannes’da aldığı ödüllerle adını duyuran, Filistin tarihinin kendine özgü bir güncesini tutan Elya Süleyman ve Avrupa sinemasının en önemli isimlerinden, benlik ve iktidar krizlerinin ressamı Joseph Losey’nin toplu gösterimleri vesilesiyle iki yönetmenin sinemasını analiz eden yazıların yanı sıra, festivalin bu yılki en ilginç seçkilerinden olan ‘İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan’ın sunduğu farklı İstanbul imgelerinin izinden giden ‘Filmlerle İstanbul: Suç, Rüya, Hüzün’ başlıklı yazı da festival dosyasının önemli parçalarından birini oluşturuyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya bağımsız sinemacıların gözünden bakma şansı tanıyan ‘Büyüleyici İsyancılar’ bölümü ise, seçkinin küratörü olan Lübnanlı festival programcısı ve sinema yazarı Rasha Salti ile yapılan bir söyleşiyle ele alınıyor. 25 sayfalık festival dosyasında bunlara ek olarak, her yıl sinemaseverler için bir festival rehberi işlevi gören ve festivalin öne çıkan filmlerini tanıtan kısa yazılar ve söyleşiler bulunuyor.

Son filmi Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok !f istanbul’da ilgiyle karşılanan usta yönetmen Bahman Ghobadi ve tamamı Kürtçe olan filmi Min Dît ile Nisan ayında sinema salonlarına konuk olacak Miraz Bezar ile yapılan söyleşiler ise, filmlerin hikâyelerinin yanı sıra iki yönetmenin ortak dertlerine, Kürt sinemasının günümüzdeki konumuna odaklanıyor. Norveç’te yaşayan Kürt yönetmen Hişam Zaman’ın filmlerini inceleyen bir yazı da, iki yönetmenin söyleşilerinde bahsettikleri dertlerle ortak bir zemine oturuyor.

Altyazı’nın 94. sayısında ayrıca, Nisan ayında vizyona girecek olan Dr. Parnassus (Terry Gilliam) ve Beş Şehir (Onur Ünlü) filmlerine farklı bir bakış açısı getiren inceleme yazıları ve Dersimiz Atatürk (Hamdi Alkan), Anadolu’nun Kayıp Şarkıları (Nezih Ünen), Kutu (Richard Kelly), Aşk Dersi (Lone Scherfig) ve Polis, s. (Corneliu Porumboiu) filmlerinin eleştirileri yer alıyor.

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template