♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Budala Kitap’tan Aşkın Çevresinde Gezinen Sırlarla Dolu bir Roman: Görünmez Kütüphane


Budala Kitap yeni kitabı “Görünmez Kentler” ile kuzey ülkelerinin edebiyatına ilgi duyanlara çağrıda bulunuyor: Görünmeyeni görmeye hazır mısınız? Böylece Norveç edebiyatının seçkin temsilcilerinden Thorvald Steen’i okura yeniden hatırlatmış oluyorlar. Romanlarını tarihsel kişi ve olaylardan yararlanarak kurgulayan Steen özellikle “Konstantinopolis”, “Darwin'in Peşinde” ve “Tozkoparan” ile ilgi görmüş ama epeydir unutulmuştu. Budala kitap tekrar hatırlatıyor. Romanın konusu da gayet güzel. Merakla bekliyor pası bültene atıyoruz.

“İskender’in tanrılara sarsılmaz inancını hep kıskanmışımdır. Denedim, ama artık onlardan bir işaret beklemekten bıktım. Gerçekten sıkıntıya düştüğümde onlardan yardım alabileceğimi sandım... Tanrılar beni düşünüyor mu? Güçten düştüğümde bana yardım edeceklerini sanmamın nedeni yalnızca kendimle uğraşmam ve kendimi önemli görmem mi? Karanlık sardığında bir ışık gönderip beni aydınlığa çıkaracaklarına inanmıştım. Böyle olmadı. Karmaşa tanrılardan daha güçlü. Neden karışmıyorlar? Biz insanlarla ilgilenmiyorlar mı? Hepsi bir yalan mı? Bir kaçış? Onları bilincimizde biz mi yarattık? Yaşamımı, güvenliğimi tanrıların eline bıraktım. Boş yere. Yalnızlığım bir başkasının yalnızlığına dokundu: Onunkine.”

Görünmez Kütüphane, Makedonya Krallığı’nın Kralı İskender’in, nam-ı diğer Büyük İskender’in ordusundaki aşçısı Phyllis’le olan muhteşem aşkının çevresinde gezinen sırlarla dolu bir roman. Tarihin en büyük komutanlarından Büyük İskender’in hayatında az bilinen bir dönemini anlatan bu roman, kitapların dehlizlerinde dolaşıyor, savaşta aşkın bir çıkış yolu mu yoksa kaçış mı olduğu sorusunu soruyor okura. 

Görünmez Kütüphane, destansı bir yaşamın bilinmeyen yönlerini açığa çıkarıyor. 

Görünmeyeni görmeye hazır mısınız?

Thorvald Steen: 1954 Norveç doğumlu. 1983 yılında yayınlanan şiir kitabıyla edebiyat dünyasına girdi ve bugüne kadar birçok dile çevrilen romanlar, çocuk kitapları, şiirler, denemeler ve oyunlar yazdı. Türkçede yayınlanan bazı kitapları şunlardır: Tozkoparan, Selahaddin Eyyübi’nin Gölgesinde, Kar Kristalleri, Kaktüs ile Kirpik. Steen, 1991-1997 yılları arasında Norveç Yazarlar Birliği’nin başkanlığını yapmıştır.

Görünmez Kütüphane / Thorvald Steen 
Çeviren: Haydar Şahin
Dizi Adı: Roman
Budala Kitap, 1. Basım, Aralık 2021 
Sayfa Sayısı: 176
Etiket Fiyatı: 36 TL


Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template