♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Ángeles Doñate’nin sarsıcı romanı “Son Vagon” Kutu Yayınları’ndan raflarda...


Ángeles Doñate’nin İspanya'da çoksatan listelerine en üstten girmeyi başarmış, Meksika'da demiryolu işçilerinin ve göçebe ailelerin çocukları için terk edilmiş tren raylarında kurulan vagon okulları üzerinden eğitim sorununu ele alan çarpıcı romanı “Son Vagon” Kutu Yayınları etiketiyle raflarda. İspanyolca aslından çevrilen roman ayın konusuyla dikkat çeken kitaplarından.

"Tatlar, kokular, renkler, sesler… Hepsinin benim için uzak bir anlamı var. Karşılaştığım yüzlerde tanıdık izler arıyorum. Boğazımda biriken anıları kelimelere dökmeye çalışıyorum. Beni çevreleyen ve duyduğum her şey ceza gibi. Don Ernesto gülüyor. Geçeceğini söylüyor. Bunlar başlangıçta olur. Birlikte bu dönemin sonuna geldik, Malinalli Tenepatl Okulumuzun son dönemine."

Meksika Hükûmeti tarafından demiryolu işçilerinin, göçebe ailelerin ve ücra bölgelerdeki çocukların gidebilmesi için kurulan vagon okullar; modernleşmeye bir köstek olarak görülür ve bir anda siyasi çıkarların odağı hâline gelir. Bakanlıktan müfettişin önüne gelen vagon okulların kapatılma dosyası, müfettişin dosyalarının arasından düşen siyah beyaz bir fotoğrafla; çocukluğun, eğitimin, fakirliğin, ilk aşkların ve düşlerin yeniden yaşandığı ve sorgulandığı bir davaya dönüşür. Hugo Valenzuela; tahta banklar ve kara bir tahtadan oluşan vagon okulu sınıfında, hiçliğin ortasında mücadelesini hiç yitirmeyen ihtiyar öğretmen Don Ernesto ve öğrencilerinin geleceği hakkında en kritik kararı almaya hazırlanırken, kendi geçmişinin muhasebesini de yapacaktır.

Son Vagon; sadece Meksika’nın değil, dünyanın her yerindeki eğitim sorununu sırtlayan, siyasi göndermeleri ve incelikli kurgusuyla sarsıcı bir roman.

Ángeles Doñate: İspanyol gazeteci ve yazar Ángeles Doñate, Barselona'da doğdu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve eğitim kurumlarında  iletişim yöneticisi olarak çalıştı. Türkçeye ilk kez çevrilen Son Vagon'un (El último vagón) yanı sıra El alma de la radio ve El invierno que tomamos cartas en el asunto adlı eserleri ile de tanınan Doñate, aynı zamanda yetişkinlere gönüllü olarak okuma yazma öğretmektedir.

Son Vagon / Ángeles Doñate
Çeviren: Keziban Acarlar
Roman
Kutu Yayınları, Eylül 2020
Sayfa Sayısı: 232
Etiket Fiyatı: 30 TL

Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template