♫ ♪♫ ♪•♫♪ 2006'dan bu yana Film, Dizi, Müzik ve Kitaplar üzerine Yazılar Diyarı... ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪♫

Celil Sadık'ın son kitabı “Batı Resminde Korku: Şeytanlar ve Cadılar”, Epsilon Yayınevi'nden Çıktı!


Uygarlığın Ayak İzleri serisinin beşinci kitabında Batı resminde ''Şeytan'' ve ''cadılık'' kavramlarını odağa alan Sadık, yalnızca sanat tarihinin değil, insanlık tarihinin dönüm noktalarını da okuruyla beraber inceliyor.

Kitabın ilk bölümünde şeytan arketipinin doğuşu ve gelişimini konu eden yazar, bu anlatının zaman içinde mitolojiden dine nasıl evrildiğini; Rönesans, Barok ve devam eden dönemlerde bu kavramın resim sanatına yansımalarını irdeliyor. Kitabın ikinci bölümündeyse dini kaygılarla yaratılmış cadılık kavramını ele alan Sadık, tarihin karanlık çukurlarından olan Engizisyon Mahkemeleri ve cadı sorgulamalarını da mercek altına alıyor.  

Sayfalarını sanat tarihinden ilgi çekici örneklerin süslediği kitabın yazılış amacıysa Celil Sadık’ın şu sözleriyle özetleniyor: 

“Yaptığımız kötülüklerin bir sebebi olabileceğine dair inancımızdı Şeytan... En güçlü kavramlardan biri olan vicdanın panzehriydi. Ve insanların birbirilerinin yüzüne bakabilmesi için ona ihtiyacı vardı. Bu kitabın ilk bölümü, sizi Şeytan’la yüz yüze getirerek insanlığın içindeki grotesk dışavurumları görmenizde rehber olma amacıyla yazıldı. Bu anlatının nesilden nesle, mitolojiden dine nasıl evrildiğini, içimize attığımız bütün çirkin arzuların Rönesans, Barok ve daha nice dönemle akıma nasıl yansıdığını anlatabilmek için. İkinci bölümdeyse dini kaygılarla yaratılmış bir başka savaşa, cadılığa yakından bakacağız; doğayla bir bütün hâlinde yaşayan insanların, kötüler ve sapkınlar tarafından nasıl avlandığının hikâyesine. Özellikle Barok ve Rönesans resminde sanatçıların bu tip konuları nasıl ele aldığını veya nasıl hicvettiklerini birlikte araştıracak, insanlık tarihinin en karanlık uygulamalarından biri olan Engizisyon Mahkemeleri’ni de yine birlikte inceleyeceğiz. Bu hayatta korkmamız gereken ‘asıl’ şeyin ne olduğunu hiçbir zaman unutmamak için… Ve katledilen tüm ‘cadılar’ için…”

YAZAR HAKKINDA: Celil Sadık, 26 Ekim 1991’de Ankara’da doğdu. Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden 2016 yılında mezun oldu. Fakülteyi “Bizans Dönemi Ankara’sı” ve “Roma Hamamındaki Bizans Eserleri” adlı çalışmalarla tamamlayan Sadık’ın uzmanlık alanı Bizans ve Batı sanatıyla modern sanatlardır.  Ankara ve İstanbul’daki çeşitli sanat galerilerinde seminerler veren Sadık, ressamların hayatlarından Mısır piramitlerine dek pek çok ilgi çekici başlığa dair bilgilerini paylaşıyor ve Türkiye’nin dört bir yanındaki takipçilerine sanat sevgisi aşılamayı sürdürüyor.

Batı Resminde Korku: Şeytanlar ve Cadılar / Celil Sadık
Yayınevi: Epsilon 
Sayfa Sayısı: 220
Fiyatı: 345 TL



Share this:

Yorum Gönder

 
Designed by OddThemes & Distributed by Free Blogger Template