Dijital çağ, yalnızca iletişim ve bilgi değil; aynı zamanda çatışma, casusluk ve küresel rekabetin de eksenini değiştirdi. Destek Yayınları, bu kritik dönüşümün en can alıcı boyutlarını mercek altına alan, alanında öncü bir çalışmayı okurlarla buluşturuyor: “Siber İstihbarat Savaşları”. Siber istihbarat, siber suçlar ve devlet destekli siber saldırılar alanındaki akademik çalışmalarıyla tanınan Ersin Çahmutoğlu, bu kitabında siber savaşların bugünkü korkutucu boyutunu, istihbarat servislerinin dijitalleşen yüzünü ve casus yazılım endüstrisinin çarpıcı yükselişini kapsamlı bir bakış açısıyla aktarıyor.
Yalnızca teknik bir mesele değil; siyasi, stratejik ve toplumsal bir meydan okuma olarak ele alınan siber savaşlar, artık uluslararası sistemin merkezinde yer alıyor. Çahmutoğlu’nun kitabı, dünyadaki siber savaşların geldiği korkutucu boyutu belgelerle, vaka analizleriyle ve akademik yorumlarla ortaya koyuyor. Geleneksel savaş sahalarının yerini sanal cepheler alırken devletler dijital saldırılarla birbirlerine üstünlük kurmaya çalışıyor.
Kitapta özellikle İsrail’in siber istihbarat faaliyetleri derinlemesine ele alınıyor. NSO Group’un Pegasus yazılımı örneği üzerinden, özel sektör ile devlet destekli operasyonlar arasındaki çizginin nasıl silikleştiği gözler önüne seriliyor. Mossad’ın stratejik siber açılımları, teknoloji şirketleriyle kurduğu ilişkiler ve İsrail’in dijital istihbaratta neden bu kadar etkili bir aktöre dönüştüğü, somut örneklerle detaylandırılıyor.
Ayrıca kitap, yalnızca tekil aktörleri değil, küresel siber casusluk ve siber silah endüstrisinin geldiği noktayı da gözler önüne seriyor. ABD’den Çin’e, Rusya’dan Suudi Arabistan’a kadar birçok ülkenin siber stratejileri, diplomasi ve güvenlik politikalarıyla birlikte ele alınıyor. Bu endüstri, artık milyar dolarlık pazarlara ulaşan ve yalnızca savunma değil, baskı ve müdahale aracı olarak kullanılan bir güç alanı haline gelmiş durumda.
En dikkat çeken bölümlerden biri ise, casus yazılım dünyasının en büyük ve en güçlü aktörleriyle devlet istihbarat servisleri arasındaki ilişkilerin derinlemesine analiz edildiği sayfalar. Kitapta, istihbarat servislerinin yalnızca bilgi toplamadığı, aynı zamanda siber araçlarla algı operasyonları yürüttüğü, diplomatik baskı kurduğu ve zaman zaman özel şirketleri bu süreçte aktif rol almaya ittiği net biçimde ortaya konuyor.
Siber İstihbarat Savaşları, güvenlik politikalarına ilgi duyan araştırmacılardan gazetecilere, akademisyenlerden teknoloji meraklılarına kadar herkes için kritik bir başvuru kaynağı. Dijital çağda güç artık veride ve bu kitap, o verinin nasıl bir silaha dönüştüğünü tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor.
Arka Kapak Yazısı:
KODLAR, MODERN ÇAĞIN MERMİLERİDİR.
Savaşlar artık çoğunlukla ekranlarda başlıyor ve bu cephede hiç silah sesi duyulmuyor. Tankların ve casusların yerini giderek algoritmalar ve satır aralarına gizlenmiş kodlar alıyor. Devletler çoğu zaman konvansiyonel cephelerde değil; veri merkezlerinde, sunucu odalarında ve dijital altyapılarda çarpışıyor.
Ersin Çahmutoğlu, siber casusluğun en çarpıcı operasyonlarını, perde arkasındaki devletleri ve teknolojik silahları deşifre ediyor. Dijital istihbaratın nasıl bir küresel oyuna dönüştüğünü, istihbarat servislerinin ve teknoloji şirketlerinin işbirliğiyle örülen gizli ağı gözler önüne seriyor.
Bu kitap, bugünü anlamak için geçmişe bakıyor; yarını inşa etmek içinse bilinmeyenle yüzleşmeye davet ediyor. Çünkü artık düşman görünmez, savaş alanı sınırsız ve bilgi en ölümcül silahtır.
Stuxnet’ten SolarWinds’e, Pegasus’tan PROMIS skandalına... Bu kitap, devletlerin görünmeyen savaşlarına açılan karanlık bir penceredir.
Yazar Hakkında:
Ersin Çahmutoğlu, siber güvenlik, istihbarat ve uluslararası ilişkiler alanlarında uzmanlaşmış bir akademisyen ve araştırmacıdır. Milli Savunma Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Halihazırda Sakarya Üniversitesi’nde doktora adayı olarak eğitimine devam etmektedir.
Akademik kariyeri ve sektördeki çalışmalarında, siber casusluk, dijital istihbarat ve uluslararası güvenlik politikaları üzerine odaklanmıştır. Bu konularda çeşitli makaleler ve analizler kaleme almıştır. Özellikle İsrail'in siber istihbarat faaliyetleri ve Pegasus, Predator casus yazılımları üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekmektedir.
Ayrıca, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM), Türkiye Araştırmaları Vakfı ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) gibi düşünce kuruluşlarında, Anadolu Ajansı başta olmak üzere çeşitli basın ve medya kuruluşlarında analizleri yayınlanmaktadır. Pek çok televizyon programlarında ve çeşitli dergi ve yayınlarda da alanına ilişkin yorumları bulunmaktadır” Geçmiş yıllarda bir süre İRAM bünyesinde yer almış ve İran’ın siber gücünü anlatan kapsamlı bir çalışma yayınlamıştır.
En son yayımlanan eseri olan “Siber İstihbarat Savaşları”, dijital silahlanma çağında casusluk operasyonlarını ve siber istihbaratın uluslararası ilişkilerdeki rolünü derinlemesine analiz etmektedir.
Ersin Çahmutoğlu'nun çalışmaları, siber güvenlik ve istihbarat alanlarında politika yapıcılar, akademisyenler ve güvenlik uzmanları için önemli bir kaynak teşkil etmektedir.
Yorum Gönder